Tenisul a fost la el acasă la Cluj

foto Silviu Cristea

Publicul clujean s-a manifestat exemplar la întîlnirea cu echipa națională de Fed Cup a României, dovedind încă o dată că acest sport este din ce în ce mai înțeles, mai iubit și mai respectat aici. Căldura cu care orașul și-a primit campioanele a fost răsplătită pe măsură de către sportive. Acestea au cîștigat meciul cu Canada dar în același timp au cîștigat inimile suporterilor echipei naționale.

Declarațiile de apreciere la adresa condițiilor de care s-au bucurat la Cluj s-au succedat într-un ritm accelerat: Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu, Ana Bogdan și Raluca Olaru au subliniat la fiecare intervenție pe care au avut-o faptul că aici se simt cum nu se poate mai bine.

Iar echipa aceasta de Fed Cup merită într-adevăr toată atenția. La o privire mai atentă s-a putut observa că formează un grup cum nu se poate mai compact, mai echilibrat și mai legat sufletește decît oricînd.

Faptul că Simona Halep a înțeles să se alăture echipei, chiar în condițiile în care știa că nu va juca, a fost unanim apreciat. A acordat autografe pe bandă rulantă, a urmărit antrenamentele coechipierelor, a participat la dineul oficial și și-a încurajat frenetic coechipierele la meciuri.

Sorana Cîrstea a oferit o serie de declarații absolut încîntătoare, de înaltă apreciere la adresa condițiilor de joc, dovedind pe toată perioada în care a stat la Cluj o deschidere totală: a făcut tururi prin sală pentru autografe, s-a pozat cu zeci, poate sute de suporteri, a fost mereu cu zîmbetul pe buze. Iar pe teren a intrat, a jucat și a cîștigat ca la carte.

Irina Begu a spus că ea ar juca mereu la Cluj dacă s-ar hotărî că aici trebuie să se joace Fed Cup, în teren și-a respectat blazonul cîștigat cu atîta trudă în circuit, a fost mereu foarte bine dispusă pe parcursul șederii la Cluj și s-a comportat exemplar în relația cu suporterii.

Ana Bogdan a impresionat la dineul oficial prin calitatea discursului său, unul care s-a distins prin claritatea ideilor, emoția pe care a transmis-o și “miezul” cuvintelor. La debutul său în echipa națională Clujul i-a fost aliatul perfect, înconjurînd-o cu mare căldură. Sportiva a realizat acest lucru și a răspuns pe măsură.

Raluca Olaru se integrează perfect în acest angrenaj descris, fiind ceea ce se cheamă omul de echipă perfect. Asta i se trage de la specializarea ei, cea de dublistă, dar cu siguranță nu numai de aici, ci și din puterea mentală pe care o are după sute de bătălii pe care le-a dus în tenis și în viață.

Alina Cercel Tecșor, antrenoarea, este ceea ce se cheamă factorul de echilibru. Într-atît de integrată în această familie încît unii o confundă cu una dintre jucătoare, aceasta este mereu pe fază, racordată la tot ce mișcă, atentă la toate amănuntele și extrem de dispusă la muncă.

Florin Segărceanu, căpitanul nejucător, are și el o poveste. S-a aflat la debut, într-adevăr, dar a făcut cîteva lucruri care l-au readus în atenție și chiar în prim-plan. În primul rînd a impresionat prin faptul că n-a pierdut nici o ocazie de a le mulțumi fetelor că l-au “adoptat” și de a-și manifesta prețuirea față de cea cu care colaborează strîns, Alina Cercel Tecșor. Apoi, la dineu, atunci cînd a rostit un discurs foarte articulat, dovedind că este un tip echilibrat dar în același timp ferm și cu principii. La marginea terenului nu a fost exuberant, dar în același timp a făcut ceea ce trebuie să facă un căpitan nejucător, încurajîndu-și elevele prin gesturi ce aparțin acestui sport.

Publicul clujean poate primi o notă de 10 scrisă cu bold. Aici, la Cluj, fair-play-ul a fost la el acasă. Nici nu se mai pune problema ca spectatorii să disturbe jocul. Frenezia cu care și-au încurajat favoritele a fost una impresionantă, de la scandările cvasi-permanente pînă la bannere inspirate și jocuri specifice tribunei, toate acestea au dat farmec unui week-end reconfortant, din toate punctele de vedere. A fost minunat să constați că la meciul de dublu, care nu mai avea nici o miză, sala a rămas plină, lucru mai puțin obișnuit. Spectatorii au respectat această competiție pînă la final, așa cum Simona, Sorana, Irina, Ana și Raluca au respectat publicul clujean pînă la final.

Nu este probabil deplasat să spunem și  noi, la final, că orașul acesta este unul foarte prietenos cu tenisul și cu echipele naționale, care sunt așteptate mereu cu brațele deschise aici.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
806 citiri

Leave a Reply