Cum a fost la Râșnov, la Cupa Mondială de sărituri cu schiurile (o cronică de Szabolcs Lenart)

Dana Haralambie

În acest weekend Cupa Mondială de Sărituri cu schiurile la feminin a ajuns în România, la Râșnov. Etapa a fost programată inițial la începutul anului (6-7 ianuarie), dar a fost reprogramată din cauza condițiilor meteo. Colegul Szabolcs Lenart, un împătimit al acestui sport și nu numai al acestuia, face o relatare foarte interesantă în cele ce urmează. 

Puțină istorie adusă la zi: 

 

Cupa Mondială s-a reluat după o pauză de peste o lună cauzată de Jocurile Olimpice de la PyeongChang și de anularea etapei din Hinzenbach (Austria – 3-4 februarie). Medalia de aur la competiția olimpică a fost câștigată de Maren Lundby din Norvegia, pe locul secund s-a clasat Katharina Althaus (Germania) iar medialia de bronz a fost câștigată de Sara Takanashi (Japonia). Aceasta este și ordinea primelor trei în clasamentul Cupei Mondialei înainte de etapa din Râșnov, Maren Lundby având un avans de 300 de puncte față de Katharina Althaus. Daniela Haralambie se află pe locul 27.

Trambulina din Valea Cărbunării a fost inaugurată în 2012, iar în 2013 aici s-a desfășurat probele de sărituri din cadrul Festivalul Olimpic de iarnă al Tineretului European , iar din 2014 este gazdă pentru etape din cadrul Cupei Mondiale de Sărituri cu schiurile la feminin. Punctul de construcție (K-point) al trambulinei este la 90 de metri, iar dimensiunea (hill size) este de 97 de metri. Recordul trambulinei (pentru Cupa Mondială) este deținut de Sara Takanashi, 100,5 metri. Etapele din sezonul trecut au fost organizate pe 28-29 ianuarie și au fost câștigate de Maren Lundby și Sara Takanashi.

 

Cum a fost la Rîșnov în aceste zile: 

Competiția din acest an a început vineri, atunci fiind programate calificările. Lista de start a cuprins 43 de sportive, cu prezența celor trei medaliate din competiția olimpică dar și a trei sportive din România: Daniela Haralambie, Carina Alexandra Militaru și Andreea Diana Trâmbitaș. Din păcate ultimele două au avut evoluții mai slabe (69 metri, respectiv 63 metri), și nu au fost prezente sâmbătă la startul etapei de Cupă Mondială. Dana Haralambie și-a asigurat calificarea cu o săritură de 79,5 m, obținând 86 de puncte, fiind de ajuns pentru a ocupa locul 28 la finalul calificărilor – primele 40 s-au calificat mai departe. Topul 3 în calificări: Maren Lundby (Norvegia – 94m /115,3 pct), Jacqueline Seifriedsberger (Austria – 92,5m / 113,5 pct), Nika Kriznar (Slovenia – 91m / 113,1 pct).

Sâmbătă de la ora 11 a început prima din cele două etape programate în Valea Cărbunării cu 40 de săritoare la start. Singura reprezentantă a României, Dana Haralambie, a luat startul cu numărul 17. Ea a sărit 77 de metri și cu 80,6 puncte în acel moment încă nu era sigură de clasarea în top 30.  Din fericire pentru ea, două sportive care au evoluat mai târziu (Gianina Ernst și Yuka Seto) au avut evoluții mai slabe, astfel sportiva noastră legitimată la CS Dinamo București era sigură de clasarea în top 30 și implicit de prezența în manșa secundă înainte de evoluția ultimelor 10 săritoare. Ele au confirmat statusul de favorite, toate cele 10 sportive s-au clasat între primele 15 la sfârșitul primei manșe, ordinea primelor trei: Katharina Althaus (93,5 m, 118,6 pct), Maren Lundby (92 m, 118,3 pct), Carina Vogt (89,5 m, 111,2 pct).

Din păcate vântul a dat peste cap planul organizatorilor, manșa secundă programate inițial la ora 12:11 a fost amânate de mai multe ori, iar în jurul orei 13 au evoluat doar 2 sportive, după care organizatorii au anulat această manșă. Rezultatele după prima manșa sunt considerate rezultate finale. Rezultatele complete puteți vizualiza aici.

Duminică dimineața au debutat calificările pentru a doua etapă. Din nou 43 de sportive la start, doar trei nu obțin calificarea mai departe. Din păcate între ele s-au numărat două românce: Carina Militaru și Andreea Trâmbitaș. Dana Haralambie a avut o evoluție bună, cu o săritură de 84,5 de metri obținând fără emoții calificarea de pe locul 21. În calificări s-a impus Katharina Althaus, câștigătoarea etapei de ieri, dar cea mai lungă săritură a aparținut campioanei olimpice Maren Lundby, 102 de metri, nou record al trambulinei.

La ora 10 a început prima manșă contând pentru etapa a 16-a a Cupei Mondiale. De data aceasta condițiile meteo au fost mai bune, deci și evoluțiile sportivelor au fost mai lungi. Sportiva noastră a luat startul spre mijlocul competiției, a avut o săritură de 81 de metri (cu 4 metri mai lungă decât cea de sâmbătă), dar datorită nivelului ridicat al concursului, această săritură nu a fost de ajuns pentru calificarea în manșa secundă. În final, Dana a ocupat locul 33. Manșa a fost câștigată de Maren Lundby, cu o săritură de fix 100 de metri (129,4 pct), având un avans de peste 10 puncte față de Katharina Althaus (94 m – 119 pct), iar pe locul trei s-a clasat tânăra Nika Kriznar (91 m – 118,7). Manșa secundă nu a dus schimbări în top 5, astfel campioana olimpică Maren Lundby (97 m în manșa secundă) a adjudecat cele 100 de puncte în clasamentul Cupei Mondiale, Katharina Althaus (92 m) a trebuit să se mulțumească cu locul secund, iar Nika Kriznar (93,5 m) a completat podiumul, ea fiind prima dată pe un podium al unei etape de Cupă Mondială.

În clasamentul general distanța dintre Maren Lundby și Katharina Althaus a rămas neschimbată – 300 de puncte. Pentru că sunt doar 3 etape pâna la final, cu aceste rezultate Maren Lundby și-a asigurat câștigarea Cupei Mondiale. Putem spune că este un an perfect pentru ea, având în vedere că ea este în posesia aurului olimpic. Pe locul 3 se află japoneza Sara Takanashi. Sportiva noastră, Daniela Haralambie a coborât pe locul 29.

Următoarea etapă se va desfășura în Norvegia, la Oslo, pe o trambulină mare cu  dimensiunea de 134 de metri.

(o cronică de Szabolcs Lenart)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
1.505 citiri

Leave a Reply