Purimul a fost sărbătorit la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Vari Hanna, una dintre solistele care au încîntat audiența

Duminică, 4 martie, de la ora 17.00, Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei s-a dovedit neîncăpătoare cu ocazia spectacolului pus în operă cu ocazia sărbătorii de Purim. 

Sărbătoarea aceasta aminteşte de salvarea poporului evreu de la exterminare din perioada în care iudeii trăiau în Persia. Întâmplarea este istorisită în Vechiul Testament, în Cartea Împărătesei Estera, care se citeşte în timpul sărbătorii.

Purimul este o sărbătoare veselă, una în care evreii își trimit unii altora cadouri, se servește vin și mai ales o prăjitură extraordinar de gustoasă, Humăntaș.

Acestea nu au lipsit nici de la întîlnirea de duminică, la plecare fiecare invitat primind un pachețel ce conținea delicioasele Humăntașe.

În ceea ce privește spectacolul, acesta a fost susținut la nivel înalt de corul Shira Hadasha (dirijor Halmoș Ecaterina) și de formația klezmer Mazel Tov (dirijor Vasile Socea).

Au fost două ore de muzică foarte bună, în aranjamente orchestrale minuțios alcătuite și cu soliști inspirați. De la cîntece interpretate de copii și pînă la cele interpretate de către soliștii corului, programul a fost unul care a captat în permanență atenția auditoriului.

A fost o seară plină de emoții degajate de calitatea actului artistic dar și una care a reliefat atenția de care se bucură în continuare comunitatea evreiască în Cluj.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
1.051 citiri

Leave a Reply