Alina Cercel Tecșor: “Ne putem gândi la echipa României într-o finală de Fed Cup!” (un interviu de Daniel Rus)

 

Alina Cercel Tecșor, alături de Simona Halep
Foto: Daniel Rus

Echipa de Fed Cup a României se pregătește în aceste zile la Cluj pentru întalnirea cu Elveția, din barajul pentru accederea în grupa mondială a competiției, meciuri care vor avea loc în 21-22 aprilie în Sala Polivalentă. Se anunță un record de spectatori, dar și o coregrafie specială, cum nu s-a mai văzut la o asemenea întâlnire. Alina Cercel Tecșor a fost timp de 2 ani căpitanul-nejucător al României și a dus echipa în grupa mondială în 2016, iar acum e antrenorul selecționatei. Am vorbit cu ea despre actuala generație a tenisului românesc, șansele României la câștigarea competiției dar și despre alte lucruri interesante.

 

– După o perioadă în care ai fost alături de Sorana Cîrstea, în circuitul WTA, perioadă care a coincis cu acel sfert de finală de la Roland Garros, din 2009, de ce ați decis să nu mai continuați împreună?

 

– Eu aveam 30 de ani, iar ea cred că avea nevoie de o schimbare, eram de mult timp împreună, pentru ea era benefică o schimbare. Eu m-am oprit pentru o perioadă, îmi doream să rămân acasă și îmi doream foarte mult un copil, ceea ce s-a și întâmplat.

 

Îți lipsește acea perioadă?

 

– Am fost plecată tot timpul de acasă, am jucat de mică tenis, nu am avut niciodată o perioadă mai lungă de timp în care să stau liniștită. Nu îmi lipsește foarte mult circuitul, îmi place ce fac acuma la Federație. Mă bucur că pot fi în continuare alături de fete, la Fed Cup. Ținând cont ca Teo (Teo Cercel, soțul Alinei și preparatorul fizic al Simonei Halep, n.a.) este plecat foarte mult timp, în momentul acesta e important copilul și familia mea. Dar peste câțiva ani ai putea să mă mai întrebi o dată legat de acest lucru.

 

– Revenind la echipa de Fed Cup, cum ai reușit în 2014 să le aduni pe toate fetele la echipă și să creezi acest nucleu? Ai reușit totuși să duci echipa din grupa 1 zona euro-africană până în grupa mondială.

 

– În primul rând, am o relație bună cu toate componentele echipei. Le cunosc de mici și asta m-a ajutat să ne apropiem și să facem într-adevăr o echipă. Am tras toate in aceeași direcție, ne-am dorit foarte mult să ieșim din acea grupă, în care România era de peste 20 de ani. A fost o emulație foarte bună la nivelul echipei.

La Budapesta îmi amintesc că am avut toate situațiile posibile. A contat fiecare joc, iar în unele meciuri dublul a fost decisiv. S-a pierdut și la numărul 1 și la numărul 2 sau am câștigat primele meciuri și nu a mai fost nevoie de dublu. Mi-am dat seama că o echipă nu înseamnă numai un dublu sau numai un meci, ci o echipă înseamnă 3 puncte în primul rând.

 

– Tenisul e un sport individual, nu unul de echipă, cât de greu e să faci jucătoarele să colaboreze ca niște coechipiere?

 

– Din acest punct de vedere, tenisul e un sport atipic. Dar fetele sunt foarte sus profesional, au echipa lor, au propriile lor principii, iar la Fed Cup e despre noi toți, nu doar despre mine sau despre tine. În această săptămână trebuie să primeze respectul. Valoarea echipei o dă fiecare component al ei. Fiecare trebuie sa fie un sfert din echipă, pentru ca împreună să creeze un tot. Indiferent de ceea ce fac individual, aici se comportă ca o echipă și asta contează. Tot timpul avem momente haioase în vestiar, la hotel. Fetele râd mult și ne amuzăm tot timpul împreună.

 

– Cât de greu a fost momentul de după înfrângerea cu Cehia, din primul tur al grupei mondiale?

 

În Fed Cup, în grupa mondială, toate meciurile sunt grele, iar înfrângerile ne afectează pe toți, dar trebuie să învățăm din aceste meciuri, iar acum avem șansa să jucăm din nou în grupa mondială. E greu când pierzi, dar nu trebuie sa luăm fiecare înfrângere ca o tragedie, trebuie să le luăm ca lecții și să ajungem să ne perfecționăm. Nu tot timpul ce este corect este și benefic unei echipe, dar trebuie să simți ce este bine pentru fiecare, pentru ca atmosfera în echipă să fie una bună. Cei din staff trebuie să ne adaptăm la nevoile fetelor.

 

– Cât de mult înseamnă pentru tenisul românesc faptul că numărul 1 mondial în exercițiu va juca în fața propriilor suporteri?

 

– E ceva fantastic, este incredibil să avem numărul 1 acasă, într-o sală plină. Pentru tenisul românesc este un lucru extraordinar, nu am cuvinte să descriu. Este un lucru formidabil unde a ajuns tenisul din România, în special datorită acestor fete. Dar să nu uităm că și la băieți îl avem pe Marius Copil în Top 100, unde este mult mai greu decât la fete. Mă bucur că Andrei Pavel face parte din echipa Simonei, pentru ca el aduce înapoi tenisului ceea ce tenisul i-a dat lui. Am un mare respect pentru el, un campion adevărat, care atunci când intră pe terenul de tenis se transfigurează cu totul. Tenisul a ajuns foarte popular în România, pentru că atunci când ai numărul 1 mondial și alte 5-6 jucătoare în Top 100, nu are cum să fie altfel. Simona e un fenomen, nu cred că există zi în care să nu se vorbească la știri despre ea.

 

– Fetele vorbesc despre “Generația de Aur” a tenisului romanesc. Crezi ca actuala generație are capacitatea de a câștiga acest trofeu?

 

– Da, cu siguranță! Cred că este nevoie de experiență, cred că după o înfrângere e nevoie să te regrupezi și să adaugi ceva nou și pozitiv pentru următoarea întâlnire. Da, cred că putem vorbi de România într-o finală de Fed Cup. Fiecare are momentul și timpul lui, trebuie să mergem pas cu pas, acum e important să ne calificam în grupa mondială.

 

Apoi în funcție de tragerea la sorți, dacă se joacă pe teren propriu sau în deplasare. Ce se intamplă cu fetele noastre în perioada aceea, în februarie, dacă sunt în formă, dacă lipsește cineva important, toate aceste detalii contează. De aceea e nevoie și de puțin noroc. Valoare avem, dar toate echipele au valoare la acest nivel. Jucătoarele sunt de valori apropiate, iar un meci se poate pierde sau caștiga la o minge. Este o competitie aparte, in Fed Cup nu joci doar pentru tine, deși tenisul e un sport individual, echipa naționala nu este ca la celelalte sporturi și cumva acest lucru o face mai speciala.

 

– Dincolo de obiectivele personale pe care fetele le au pe parcursul unui an, crezi că și-au propus și câștigarea acestui trofeu?

 

– Cred ca au devenit conștiente de valoarea pe care o au, atat individual, cât și împreună în cadrul acestei echipe. Eu cred că se gandesc că pot ajunge foarte sus cu această echipă.

 

*interviu realizat de Rus Daniel

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
1.590 citiri

Leave a Reply