Ladies and gentlemen, mister Carlos Ramos!

Carlos Ramos
Foto Dan Tăuțan

După ce la un alt meci de Fed Cup, tot la Cluj, unul dintre arbitri prezenți aici a fost celebrul Pascal Maria (despre care am scris atunci aici), de data aceasta un alt arbitru absolut celebru, Carlos Ramos, a oficiat două dintre partidele dintre România și Elveția. Deși extrem de discret, aparițiile sale au dat o dată în plus greutate acestei întîlniri cu tenisul, distincția și eleganța gesturilor sale rămânînd întipărite adînc în memoria celor care iubesc cu adevărat acest sport. 

Carlos Ramos face parte din galeria marilor arbitri ai lumii, portughezul nelipsind de la marile întîlniri cu tenisul de super-clasă.

Astfel, Carlos Ramos a oficiat finala de simplu de la Jocurile Olimpice din 2012 (dintre Andy Murray și Roger Federer) și a făcut ceea ce se cheamă Umpire Golden Slam, adică a arbitrat în scaun toate cele patru finale de Grand Slam. Este deținătorul celui mai înalt grad în arbitraj, gold-badge.

Sigur că la fel ca în cazul unor alți mari arbitri, deciziile lui Carlos Ramos au stîrnit reacții din partea unor mari jucătoare sau jucători, de notorietate fiind cele ale lui Rafael Nadal, Venus Williams sau Nick Kyrgios (reacții pe care le puteți găsi pe internet asociind aceste nume). Dar, cine știe,  poate cu atît mai impregnată în memorie va rămîne figura acestui mare arbitru portughez.

La Cluj trio-ul format din arbitrul Roberto Ranieri și cei doi arbitri de scaun, Carlos Ramos și Cecilia Alberti, au dat o și mai mare prestanță evenimentului.

Probabil tocmai marele lor renume să fi contribuit la faptul că nu au fost deloc protagoniști ci doar au asigurat buna desfășurare a jocurilor.

Oricum, listei de mari jucători și jucătoare care au trecut în ultimii ani pe la Cluj i se pot adăuga și numele unor mari arbitri care au ajuns aici, Carlos Ramos fiind la loc de cinste din acest punct de vedere.

PS

Am păstrat intenționat formula “Ladies and Gentlemen…”, sub acest titlu apărînd și materialul despre Pascal Maria…

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
847 citiri

Leave a Reply