Arhitectul Vasile Mitrea, artizanul cartierelor Clujului, prezent vineri la H33

Vasile Mitrea

Asociațiile H33 și Urbannect au un invitat de marcă vineri, 19 mai, pe strada Horea 33, la ora 18.00. Este vorba despre arhitectul Vasile Mitrea, cel care a realizat o serie de proiect importante ce și-au pus amprenta pe existența cotidiană a clujenilor. 

Din partea organizatorilor am primit următorul comunicat:

“Profilul arhitectului și urbanistului Vasile Mitrea corespunde la ceea ce azi suntem obișnuiți să numim un Starhitect. Venit în Cluj la finalul deceniului șase, Mitrea își pune amprenta asupra configurației pe care o primește dezvoltarea socialist – modernistă a Clujului. Concepția cartierului Grigorescu, amplasat în lunca Somesului e prima intervenție carteziană de amploare din oraș, alături de ansamblul Abator. Proiectul începe să fie pus în execuție în anii ’60. În 1963, încep lucrările de executie la ansamblul Gheorgheni. Urmează, la câțiva ani diferență, începerea cartierului Manastur. Vasile Mitrea participa intens la proiectarea acestor ansambluri de locuințe colective.

Și între timp proiectează și Obiect de arhitectură, cele mai reprezentative fiind Centrala Telefonică din Parcul Caragiale și Policlinica nr 1 (astăzi Ambulatoriul Integrat) de pe strada Moților.
Ne bucurăm să ascultăm împreună felul cum s-au născut cartierele orașului.
Și noi să depănăm amintiri despre ce înseamnă viața cu cheia la gât”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
897 citiri

Leave a Reply