Marile întîlniri din cadrul Fed Cup

Heinz Gunthardt, în dreapta, alături de Florin Segărceanu

La recentul meci de Fed Cup dintre România și Elveția am avut parte de o întîlnire specială, cu unul dintre cei mai inteligenți oameni din tenis, fost jucător important și mai apoi antrenor cu rezultate deosebite. Esta vorba despre căpitanul nejucător al Elveției, Heinz Günthardt. 

Prezența lui Heinz Günthardt ar fi fost păcat să nu fie reliefată, antrenorul făcînd o serie de declarații măgulitoare la adresa marilor noștri tenismani dar vorbind în același timp în termeni elogioși despre Cluj și despre români, în general.

Elvețianul de 59 de ani a cîștigat 5 turnee de simplu în cariera sa de jucător dar a excelat la dublu, unde a cîștigat 30 de titluri. Mai mult decît atît, el s-a impus la Wimbledon, în 1985, alături de ungurul Balázs Taróczy și tot în 1985 la dublu mixt, la US Open, alături de Martina Navratilova. Anul 1985 a fost unul de excepție, el începînd pentru elvețian și cu un titlu la Roland Garros, împreună cu aceeași Navratilova. A participat, de asemenea, la Jocurile Olimpice din 1988.

Ca antrenor a avut rezultate excepționale. A lucrat cu Steffi Graff (fost număr 1 mondial), din 1992 și pînă la retragerea acesteia din activitate, în 1999.

A fost antrenorul Jelenei Dokic (fost număr 4 mondial) dar și a celebrei Jennifer Capriati (fost număr unu mondial), medaliata cu aur la Jocurile Olimpice din 1992.

Și ca lista să fie și mai încărcată de semnificații, a mai lucrat cu un număr unu mondial, din anul 2000, cu Ana Ivanovic. 

Ei bine, un astfel de antrenor a fost prezent la Cluj.

Și, printre altele, a spus: “Nu știam pînă să ajung aici decît de 2 români. Ca unul aș fi vrut să fiu (era vorba, fără să îi rostească numele, despre Ilie Năstase, n.r.) și despre celălalt pot spune că mă obseda. Se nimerise de cîteva ori să fie antrenorul unor adversari de-ai mei. Ei bine, îl auzeam cum îi spune acestuia unde voi servi chiar înainte ca eu să mă decid unde voi servi. Și, fără să vreau, probabil, auzindu-l, chiar acolo și serveam”.

Tot fără să îl numească, era evident vorba despre Ion Țiriac.

Apoi, Heinz Günthardt a spus despre clujeni și despre români: “acum vă cunosc pe mult mai mulți dintre voi și pot spune că sunt impresionat de tot ce am găsit aici, la Cluj, de căldura cu care am fost întîmpinați peste tot. Ajunge doar să gîndim că am avea nevoie de ceva și suntem surprinși că exact acel lucru, fără să îl rostim, îl primim cu drag de la voi. A fost o plăcere să vă cunosc”, a spus căpitanul nejucător al Elveției.

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
718 citiri

Leave a Reply