Neal Trousdale, americanul ce-i ca acasă și la Cluj

foto Cristina Huțu

Neal Trousdale este un experimentat fotoreporter din SUA care, printre altele, este deținătorul unor galerii importante de fotografii cu jucătorii români, pe care îi urmărește de multă vreme. E puțin probabil să existe vreun jucător român de top care să îi fi scăpat, cum tot atît de bine atunci cînd cauți fotografii despre sportivi în devenire poți da la fel de bine de Neal Trousdale ca fiind autorul pozei. 

Ne-am întîlnit de cîteva ori în ultimii ani, mai ales la Cluj, un oraș cu care Neal este deja foarte obișnuit. Mai mult, într-o serie de fotografii pe care le-a făcut aici în urmă cu cîteva luni, la un alt meci din Cupa Federației, Neal a surprins în felul lui pulsul orașului, pozele sale stîrnind interes în momentul în care le-a postat pe facebook.

De data aceasta am dat nas în nas în centrul orașului. L-am invitat la o cafea. Eram un pic derutat cînd a venit vorba să aleg locul, dar m-a ajutat el, știind să îmi indice și locul și numele cafenelei unde într-adevăr se bea o cafea bună în zona centrală.

Și-am stat un pic la o poveste.

Am aflat că pe vremea cînd avea 20 de ani umbla în turnee, ca fotograf, cu formațiile rock din America. Muncea și cîte 15 ore pe zi, era îndrăgostit de muzică, era adoptat de această mișcare, trăia cu intensitate într-un domeniu în care stress-ul și oboseala acumultată erau maxime.

Apoi, pe cînd avea 30 de ani, s-a mai liniștit. Rămăsese tot în domeniul acesta muzical, dar s-a “tras” înspre partea de “butoane”, pregătind concertele și supervizîndu-le de la acest pupitru.

Apoi, după 40 de ani, s-a aporpiat, s-a îndrăgostit iremediabil și a rămas în lumea tenisului. Face fotografii cu pasiune și-mi spune că trage mii de cadre pentru a le alege doar cîteva pe care le publică (le urcă pe rețelele de socializare sau devin atractive pentru cei care i le cumpără). Îmi spune că nu-i prea înțelege pe cei care vin la un eveniment sportiv, trag două-trei cadre și pleacă. Pretinde că doar munca laborioasă poate scoate la iveală fotografia ideală, care trebuie să surprindă și mișcarea specifică a sportivului dar să exprime și o stare.

Neal Trousdale e un globbe-trotter extrem de original, care trăiește pentru meseria lui, nu doar trăiește din meseria lui. Îmi spune că e greu peste tot în lume să trăiești din fotografie, pentru că nicăieri nu mai este apreciată din punct de vedere material așa cum era apreciată odinioară. Cu toate acestea însă el găsește metode de a-și face cunoscute fotografiile. Îmi povestește că “furtul” pozelor este deja o obișnuință dar în același timp îmi spune și că sunt oameni de caracter care apreciază o poză bună și pentru asta sunt dispuși să și plătească. Totul e să îi găsești. Și nu e deloc ușor.

Cu Neal Trousdale nu îți dai seama cum trece vremea. Știe un milion de lucruri și are un fel particular de a le povesti, entuziasmant și captivant. Își expune ideile cu claritate și fără perdea. E un tip direct și asta place de la prima vedere. Ca orice om care a văzut multe și care știe multe, nu dă pe afară vorbind despre el ci despre întîmplările din viața lui, pe care știe să le coloreze în nuanțe vii.

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
1.389 citiri

Leave a Reply