Cluj. Strada Republicii

Ai zice că-i dreaptă. Dar nu e, pentru că descrie la un moment dat o buclă. Ai zice că-i lungă, dar nu e, pentru că poți s-o străbați ușor, la pas molcom dacă o urci și în viteză dacă o cobori. 

Ai putea zice multe, doar că-i plictisitoare n-ai putea spune.

Pe Republicii sunt casele “adevărate”, dintotdeauna. Au fost și-au rămas adevărate bijuterii, chiar dacă au îmbătrînit, unele dintre ele.

Pe Republicii e și Grădina Botanică, deci se poate spune că cel puțin din acest punct de vedere și-a trăit din plin viața. Și nu numai din acest punct de vedere, dacă adaugi pe listă și milioanele de pași de studenți cu care a făcut cunoștință în ultimii 50-60 de ani…

Pe Republicii, îmi amintesc vag, mai era o grădină, deloc botanică. Era Grădina de Vară, sus, în vîrf, pe partea stîngă cum urci, loc preferat de familiile care ieșeau dumininca din casă pentru o friptură și-o bere bune. Și, se prea poate, nu doar de familii…

Tot de acolo, din zonă, poți vedea și Cerul, de la Observatorul Astronomic…

Cînd plouă, strada Republicii e la fel de frumoasă. Poate pentru că niciodată pe-această stradă nu s-au semnalat bălți. Poate izvoare, rîuri poate, dar nu bălți.

Bătută la pas, strada Republicii te poate scoate din monotonie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
951 citiri

Leave a Reply