Editura Colorama, proiect finalizat cu poetul și traducătorul Mario Castro Navarrete

Acum un an Emilia Poenaru Moldovan (coordonatoarea Cercului Literar de la Cluj ce ființează sub cupola Editurii Colorama) saluta prezența la sediul editurii a poetului și traducătorului de origine chiliană Mario Castro Navarrete. 

Atunci Emilia Poenaru Moldovan spunea:

“Poetul și traducătorul Mario Castro Navarrete de origine chiliană, stabilit în Suedia, bun cunoscător al limbii române – este și membru al Uniuniunii Scriitorilor din România, filiala Iași – traducător al lui Eminescu în limba spaniolă și membru al Cercului Literar de la Cluj ne-a vizitat la Editură în data de 22 august 2017 împreună cu scriitorii și colegii de Cerc, Alice Valeria Micu și Eugen Barz. Am primit din partea domniei sale volumul de versuri bilingv(spaniolă-română) Poesia de las cosas simples/ Poezia lucrurilor simple si un volum de Poezii alese/Eminescu – Poesias escogidas. Le mulțumim oaspeților și așteptăm să ducem la bun sfârșit proiectele discutate împreună!”

Iar acum, la un an distanță, unul dintre proiectele la care se făcea trimitere s-a finalizat:

A apărut la Editura Colorama volumul de poezii NÓMADAS SOMOS TODOS/NOMADI SIAMO TUTTI/NOMAZI SUNTEM CU TOȚII de Mario Castro Navarrete, autor de origine chiliană, membru USR România, cetățean suedez în prezent, un prieten al Cercului literar de la Cluj.

„Migrarea, de fapt, pentru poet nu este o stare biologică, nu este pur și simplu mișcarea, ci este un act existențial ce reînvie în peisajul în care se găsește străinul, unde se inaugurează praxisul etico-politic al ospitalității, înțeleasă, totuși, nu ca un simplu „drept de azil” ci, într-un sens cu adevărat nou, ca „drept la cetățenie”.
Pare aproape, dincolo de orice interpretare forțată, că poezia lui Mario Castro Navarrete va deschide prin existența sa o nouă instituție a străinului rezident, în care cetățenia găsește o perfectă coincidență cu ospitalitatea.
Luigi Mastropietro” – din prefața volumului

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
700 citiri

Leave a Reply