Kouzina – Ammouliani: delicii culinare fel de fel

Cu ceva timp în urmă, în drum spre Ținutul Sfântului Munte Athos, am poposit împreună cu Emil Stanciu și Dan Vasilescu la hotelul Sunrise din Ammouliani, la invitația prietenilor Kaiti și Nikitas. A fost o vacanță deosebită despre care am scris aici.

Încheiasem frumosul pelerinaj pe la mânăstirile din Sfântul Munte când prietenii noștri greci ne-au invitat să mai stăm două zile pentru a participa la un eveniment deosebit: un festival culinar. Am acceptat și nu am avut de ce regreta. Deși era doar sfârșitul lunii mai și turiștii nu umpleau până la refuz micuța insulă Ammouliani, faleza era înțesată de lume dornică să vadă demonstrația de pescuit, să asculte muzica grecească tradițională și să admire dansatorii veniți din toate colțurile peninsulei Halkidiki.

Și totuși, piesa de rezistență a fost expoziția culinară pregătită de gazde. Privind rândul, parcă nesfârșit, de mese pline cu bunătăți, am avut impresia că toate doamnele din Ammouliani veniseră acolo să-și demonstreze îndemânarea de a pregăti mâncăruri tradiționale.

Câte ceva despre festivalul culinar „Kouzina” abia începusem atunci să aflu. Total lămurit voi fi doar în iunie 2018, atunci când vizitând împreună cu Florentina Varga de la Radio România Actualități, insula Ammouliani, tot la invitația acelorași dragi prieteni, am povestit mai multe ore despre acest festival deosebit cu Maria Pappa, sufletul manifestării.

Ceea ce am aflat este interesant pentru toți turiștii care vizitează Halkidiki-ul de est, dar și pentru cei care tot încearcă să revigoreze turismul românesc. De fapt, toată promovarea pe care o fac autoritățile din Halkidiki și mai ales cele din insula Ammouliani, ar trebui studiat în amănunt de reprezentanții turismului românesc. Să faci, în mai puțin de 10 ani, dintr-o insulă de 5 km² locuită de 600 de oameni un paradis turistic este ceva extraordinar!

Dar, iată ce ne-a relatat Maria Pappa despre festivalul culinar „Kouzina”…

Citește întregul articol aici.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
1.118 citiri

Leave a Reply