O masă caldă are de-acum și o casă caldă

Raimonda Boian, fericită că “O masă caldă” are și o casă caldă

“Oricine poate beneficia de o masă caldă. Nu privim la etnia, vârsta, condiția materială sau la îmbrăcămintea celor care vin să primească mâncare. Hrana este o nevoie de bază și cei care vin la cantinele noastre chiar au nevoie de ea. Printre cei care primesc o masă caldă sunt copii din familii cu dificultăți financiare, oameni fără adăpost, oameni care se află la limita sărăciei. In România, 41,7% din populație se află la risc de sărăcie”, asta am citit prima și prima dată pe omasacalda.ro.

Azi m-am întîlnit cu Raimonda Boian, cea care mă bate de ceva vreme la cap să-mi arate noul spațiu primit de “O masă caldă”, deja celebra asociație ce face lucruri atît de bune pentru cetățenii Clujului și nu numai…

Prietena noastră Raimonda era cuprinsă de o frenezie de zile mari, se vedea că de-abia așteaptă să se întîmple toate amenajările cu pricina și să se dea drumul acestei mici făbricuțe de fapte bune, după ce ani de-a rîndul O masă caldă a trăit în “deplasare”, niciodată la ea acasă. Dar acum, într-adevăr, lucrurile au căpătat o altă dimensiune…

Spațiul de pe Bulevardul 21 Decembrie l-au primit de la Primărie și azi se lucra de zor acolo. Oamenii trag tare pentru ca în octombrie să se poată găti deja.

Vor fi cîteva camere care acum se ameneajează astfel: vestiar pentru voluntari, zonă de igienizare, spatii de depozitare produse uscate, camera rece, bucătăria caldă cu echipamente profesionale, spălător.

Se vor găti 250 de porții în fiecare zi, de luni până vineri, ceea ce seamănă a record în materie, avînd în vedere startul din 2013 cînd se găteau în Piața Muzeului 50 de porții, și asta doar joia…
Și dacă am vorbit despre începuturi, ele arătau așa:

Pe 1 iunie 2013, un grup de voluntari neafiliați vreunei asociații, format la inițiativa Cosminei Paul, gătesc pentru prima dată 50 de porții de mâncare caldă la Cantina Primăriei de pe strada E. Zola, acestea fiind împărțite în PIața Muzeului unui grup de persoane cu venituri reduse. De atunci, în fiecare joi, la ora 16, se distribuie peste 50 de mese calde, în Piaţa Muzeului.

Grupul inițial de voluntari a fost format din: Cosmina Paul, George Jiglău, Remus Florea, Bogdan Radu și Adrian Lăzărescu. În timp, li se alătură voluntari ai clubului Rotary Visio, prin Mihai Șerban, precum și studenți proveniți cu precădere de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj.

George Jiglău și Cosmina Paul s-au implicat în anii 2013, 2014 iar către sfârșitul anului 2014, Raimonda Boian preia coordonarea cantinei din Piața Muzeului și își formează echipe cu care coordonează prin rotație activitatea.

Apoi, în timp, s-a ajuns să se deschidă 5 cantine în Cluj dar și în țară, la București, Satu Mare, Bistrița și Adjud. Se poate spune că povestea celor de la O Masă Caldă este una fără sfîrșit.

În final, ce să spunem: poate doar să dați un ochi pe site, www.omasacalda.ro și la secțiunea cum pot ajuta să mai dați un ochi, poate chiar vreți și puteți să ajutați…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
1.055 citiri

Leave a Reply