O întîlnire cu artistul perfect: Dan Andrei Aldea

Dan Andrei Aldea
Sursa foto: cremeneanu.com

Faptul că Dan Andrei Aldea vine să cînte la Cluj mi se pare unul dintre evenimentele principale ale anului. Pentru oricine ar avea pretenția că s-ar pricepe la muzică acest concert este un cadou inestimabil. Dan Andrei Aldea este unul dintre cei mai mari chitariști ai României, din toate timpurile, și un personaj aparte, dincolo de scenă, prin franchețea omniprezentă în discursul său. 

Venit mai tîrziu decît l-am fi așteptat noi, cei pentru care muzica lui a însemnat enorm, acest concert e ca un act reparatoriu. Crescuți cu “Zalmoxe” sub pernă, disc pe care l-am ascultat de mii de ori și pe care am ajuns unii dintre noi să îl știm pe de rost, ne putem declara mulțumiți că iată, chiar și după 30 de ani, ne putem întîlni cu acest imens personaj.

Dan Andrei Aldea a plecat din țară în 1981 și ne-am bucurat să auzim asta, pentru că era prea mare pentru România și speram să îi meargă mai bine. Apoi Dan Andrei Aldea s-a supărat pe România și spunea, de mai multe ori, că nu se va mai întoarce. De asta ne părea rău. Iar acum, de cînd s-a mutat la Oradea, spune că nu mai vrea să plece în Germania. Și de asta ne bucurăm, din nou, foarte mult.

Concertul de la Cluj va întîmpla pe 15 noiembrie, la Sala Radio Cluj, de la ora 19.30 și face parte dintr-un proiect produs de Condurache Art Project în parteneriat cu Radio Cluj și LOOK Plus.  Acest proiect își propune readucerea în memoria publicului a artiștilor care au marcat major dezvoltarea curentelor muzicale începînd cu anii 60-70, care mai apar și azi în concerte dar își propune și promovarea noilor artiști din zona folk&rock.

Dan Andrei Aldea s-a născut pe 9 martie 1950, în Bucureşti. A absolvit Li­ceul de Muzică nr. 1, apoi Conservatorul “Ci­prian Porumbescu” din Bucureşti.  Este solist, com­po­zitor şi poliinstrumentist (chitară, vioară, claviaturi, blockflote, muzicuţă, chitară bas). În 1968 a intrat în formaţia  Sfinx, al cărei lider devine un an mai târziu, transformând-o în cea mai de succes formaţie de rock pro­gresiv a momentului. A compus muzica filmului “Nun­ta de piatră” (1972), în colaborare cu Dorin Liviu Za­­­haria şi, de asemenea, pentru numeroase spectacole ale Teatrului “Bulandra”. Înainte de plecarea din ţară, a scos şase discuri împreună cu formaţia Sfinx, 11 cu alţi in­ter­preţi şi un single personal, unicat. În 1981 s-a stabilit la München, în Germania, unde şi-a continuat activitatea mu­zicală în propriul studio de înregistrări. Cele mai cu­nos­cute piese din perioada Sfinx sunt “Om bun”, “Şir de cocori” şi albumul-concept “Zal­moxe”.

O frumoasă poveste cu el aici, într-un interviu al domnului Lucian Cremeneanu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
1.409 citiri

Leave a Reply