“Sărbătoarea înotului”, o poveste ce pleacă din bazin pentru a ajunge un stil de viață

Într-o sală plină ochi mi-a atras atenția entuziasmul cu care vorbea despre un eveniment sportiv pe care ea, împreună cu prieteni la fel de dedicați îl vor organiza în noiembrie. Am schimbat apoi cîteva cuvinte și-am înțeles un pic mai mult despre felul în care se va desfășura o competiție de înot în care ierarhiile contează mai puțin, și asta mi-a plăcut. Și-am mai înțeles că se vrea a fi o adevărată sărbătoare a înotului, în care prieteniile și buna dispoziție să primeze. 

Am provocat-o așadar pe Carmen Bonaci (conf.univ.dr. la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB) să detalize povestea despre “Sărbătoarea înotului” (3-4 noiembrie, la Bazinul din Grigorescu) și veți vedea că evenimentul în sine face parte dintr-o gîndire strategică un pic mai diferită despre felul în care sportul poate fi privit atunci cînd nu contează doar…medaliile.

Carmen Bonaci

-De ce ați ales să vă implicați în domeniul sportului și de ce ați ales inotul?

Asociația Sports Culture (membrii fondatori Attila Demeny, Helga Demeny si Carmen Bonaci)  s-a născut prin simpla asociere a unor persoane cu o pasiune comună … sportul în general și înotul în particular. Cu înotul ne-am împrietenit cu toții de mici copii. Pentru aceasta trebuie să le mulțumim părinților care au fost inspirați să facă această alegere. Ne dorim și noi la rândul nostru să inspirăm o decizie similară în rândul cât mai multor părinți. Ar fi probabil de prisos să reamintim noi acum beneficiile sportului, indiferent de forma lui. Și totuși, conștienți de necesitatea lui, dar furați de dinamica nebună a vieții de zi cu zi, ajungem adesea să îi dedicăm foarte puțin timp, dacă nu chiar deloc. Tocmai de aceea credem că sportul trebuie să constituie un stil de viață. Și asta credem că se învață … de mic copil! Este vizibil cu ochiul liber că un copil care face mișcare este mai vesel, mai energic, mai sociabil. Fără a neglija timpul de care copilul are nevoie pentru toate celelalte activități educaționale, considerăm că a include sportul în programul unui copil are un rol semnificativ în atingerea unui echilibru armonios. Și cum cea mai convingătoare metodă o constituie exemplul personal, considerăm că a practica sportul în familie ar optimiza atât timpul, cât și potențialele beneficii. Ne considerăm norocoși că trăim în Cluj și ne putem bucura de un mediu atât de dinamic, divers și receptiv. Și aici considerăm că putem contribui și noi. Cum? Creând oportunități pentru a ne bucura de înot într-un mediu prietenos care să ne permită să învățăm unul de la celălalt … cum să facem mișcare petrecând timp cu familia și prietenii.

-Ce așteptări aveți de la această primă ediție și cum anticipați, în timp, dezvoltarea acestuia?

Așteptările sunt pe măsura entuziasmului cu care am construit acest eveniment. Așa după cum spune și numele, Sărbătoarea înotului, așteptăm cu nerăbdare ca incinta Bazinului olimpic Grigorescu să freamete de bună dispoziție. Așteptăm echipe variate și oameni bucuroși să petreacă 24 de ore împreună, înotând, socializând și în primul rând zâmbind. Ne dorim foarte tare ca participanții să îmbrățișeze conceptul pe care se bazează evenimentul. Nu dorim să stimulăm competiția între participanți. Dorim să conștientizăm cât de frumos este înotul și cât de mult ne poate influența viața. Să conștientizăm că fiecare avem ceva de oferit și să primim cu drag. Să învățăm unii de la alții, pentru că sprijinindu-ne reciproc, progresăm și individual. Cu o astfel de atitudine credem că putem să creștem fiecare dintre noi. Vom celebra diversitatea în toate manifestările ei. Va fi … o sărbătoare!

Estimăm că peste 500 de participanți ne vor fi alături în a scrie povestea acestei prime ediții. Credem că acest număr va crește cu fiecare ediție adăugată, atrăgând participanți din toată țara și nu numai. Și odată cu oamenii, vin și ideile și proiectele de viitor.Suntem norocoși să avem sprijinul partenerilor și sponsorilor. Suntem convinși ca deschiderea acestora ne va ajuta și pe viitor să facem evenimentul și mai cunoscut, și mai antrenant pentru toată lumea.

-Dacă ar fi să faceți o pledoarie pentru acest tip de activitate, care ar fi principalele borne ale acesteia?

Aș începe cu beneficiile înotului. Există deja decenii de cercetare care documentează beneficiile psihologice și fizice ale acestui sport. Putem spune că înotul facilitează o stare de bine, îmbunătățește starea de spirit, crește stima de sine și reduce nivelul de stres. Berger & Owen (1992) observă reducerea nivelului de furie, confuzie, tensiune și depresie în cazul unui eșantion de înotători. Previne insomnia și ajută la reglarea somnului. Este un sport care pune în funcțiune toți mușchii, diferitele procedee de înot permițând tonifierea întregului corp. Protejează articulațiile și oasele, consolidează coloana vertebrală prin întărirea mușchilor paravertebrali, facilitează dezvoltarea flexibilității, întărește inima și oxigenează creierul. Înotul ne ajută să și slăbim într-un mod sănătos. Alunecarea în apă este un sentiment extrem de plăcut care face mai puțin perceptibilă senzația de dificultate în luptă cu densitatea apei. Înotul ne este benefic tuturor am putea spune, indiferent de vârstă, abilități sau chiar dizabilități. Previne și reglează diabetul, ține astmul sub control. Este recomandat femeilor însărcinate.

Într-un studiu publicat în International Journal of Aquatic Research and Education, Chase et al. (2008) documentează un risc general al mortalității cu 50% mai redus în cazul înotătorilor. Studii recente dezvoltate în cadrul Centrului pentru știința înotului al Universității Indiana (Indiana University Bloomington’s Counsilman Center for the Science of Swimming) identifică de asemenea dovezi conform cărora înotul încetinește procesul îmbătrânirii. Nu degeaba se spune că „din leagăn în pământ”, înotul ar putea fi cel mai bun exercițiu din toate timpurile.

La fel de important este aspectul social al acestui sport. Suntem probabil subiectivi, dar înotătorii sunt oameni pozitivi și optimiști în compania cărora este o plăcere să petreci timp. Având în vedere beneficiile anterior amintite, oriunde vei alege să înoți, îți vei face prieteni de toate vârstele și care vor veni la pachet cu cele mai diverse experiențe de viață de împărtășit. Fie că este în incinta unui bazin sau în ape deschise, înotul merge mână în mână cu socializarea și relaxarea.

Revenind la ideea promovării înotului (și a sportului în general) ca și stil de viață sănătos, înotul ne oferă oportunitatea de a petrece timp prețios împreună cu cei dragi. Suntem extrem de norocoși să întâlnim părinți care ne sprijină prin încrederea acordată aducându-și copiii la cursurile de înot. Sperăm ca, în timp, tot mai mulți dintre părinți să ni se alăture chiar în apă. Evenimente precum Sărbătoarea înotului vin să ne arate că ne putem simți bine împreună într-un mod sănătos și constructiv.

—————————————————————————————————————————-

Asociația Sports Culture organizează evenimentul de  înot de 24 de ore ce va avea loc pentru prima dată la Cluj-Napoca. Sărbătoarea înotului se va desfășura în incinta Bazinului Olimpic Grigorescu, Bulevardul 1 Decembrie 1918, în perioada 3-4 noiembrie 2018. Vor fi 24 de ore de bună dispoziție petrecute alături de familie și prieteni, având ca laitmotiv un sport care ne poate face tuturor viața mai frumoasă.

 

Înotătorii și susținătorii acestora vor fi implicați, pe întreaga durată a evenimentului, într-o serie de activități antrenante. În deschidere va fi inclus un moment demonstrativ care va consta în parcurgerea a 100 m crawl de către elitele înotului românesc.

Programul activităților planificate este după cum urmează:

Sâmbătă, 3 noiembrie 2018

10:00 Deschiderea evenimentului și încălzire

11:00 Proba de înot dedicată școlilor

13:00 Proba de înot sprint

21:00 Proba de înot anduranță

Duminică, 4 noiembrie 2018

9:00 Proba de înot dedicată companiilor

11:00 Cuvânt de închidere

 

Participarea în cadrul probelor de înot dedicate școlilor și companiilor este gratuită.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
1.670 citiri

Leave a Reply