Clujeanca Briana Szabo, salturi importante în clasamente, urmare a unui joc tot mai bun

Briana Szabo (Winners Sports Club)

Despre jucătoarea legitimată la Winners Sports Club Cluj am mai avut ocazia să scriem, de fiecare dată de bine. De data aceasta, la final de an, am vorbit cu tatăl său (fost antrenor al lui Marius Copil), Adrian Szabo fiind cel care se ocupă și din postura de tehnician de destinul sportiv al fiicei sale. 

-Adi, anul sportiv 2018 s-a încheiat pentru voi cu Campionatele Naționale de Iarnă U 14, cel ce contează în fapt ca prim turneu al calendarului competițional 2019. Cum a fost la București?

-La acest turneu Briana a început ca și favorita 7 având o parte de tablou destul de grea după trageriile la sorți. În primul tur a jucat cu sportiva din Reșița, Daniela Bereanu,  ceea care câștigase toate întâlnirele de până acum dar Briana a avut o evoluție foarte bună reușind să câștige cu 6-0 6-2.

În turul doi a jucat cu o sportivă din Pitești, Briana Spătaru,  care a venit din calificări, dar care în clasamentul european este a patra româncă. ea alegând să joace mai multe turnee internaționale. Meciul a fost foarte disputat. aproape 3 ore, Briana a câștigat cu 6-1 3-6 6-2.

În sferturi a jucat cu ceea mai valoroasă junioară din România U14  în anul 2018, Popa Sara Maria (premiu primit la Gala Tenisului Românesc cu câteva zile înainte). Meciul a fost echilibrat mai ales în primele 2 seturi, după care în setul decisiv Maria a condus jocul reușind să se impună și datorită experienței superioare (Maria are peste 150 de meciuri jucate în Europa, ocupă locul 14 la categoria U14, locul 92 U16 Tennis Europe iar în ultimele luni a evoluat chiar în turnee ITF U18 cu rezultate foarte bune). Scorul a fost 4-6 6-3 6-3 pentru Maria, cea care apoi a câștigat titlul de Campioană a României ( toate meciurile le-a câștigat în 2 seturi, Briana fiind singura jucătoare care a reușit să câștige 1 set).

Briana si Maria, finalistele

La dublu Briana a făcut pereche cu Iulia Ionescu de la CSM București, ele reușind să iasă vicecampioane ale României fiind învinse de perechea Maria Ciubotaru (CSM Focșani) / Cara Meșter (T.C.Marc Cluj-Napoca), favoritele 1,  cu scorul de 3-6 4-6. Pînă în finală Briana și Maria au cîștigat 3 meciuri, printre care la favoritele 2 și 3 ale turneului.

-Ne întoarcem acum la finalul de an 2018. Cu ce rezultate s-a încheiat el pentru Briana?

Anul 2018 a fost foarte bun pentru Briana, ea progresând de la o lună la alta iar rezultatele au fost peste așteptările mele. Clasamentele care cu siguranță că nu sunt cele mai importante la această vârstă arată un progres remarcabil. În clasamentul național U14 a început anul în jurul locului 50 și îl va termina probabil în primele 8 iar în cel Tennis Europe U14 în luna ianuarie a fost pe locul 941 acum fiind pe locul 180

În clasamentul național U16 nu avea clasament, acum fiind pe locul 27 iar în cel internațional U16 se află pe locul 519.

-Care au fost cele mai importante rezultate ale anului?

În ordine ar fi cam așa: cele 2 titluri de vicecampionă națională (simplu+dublu), turneu organizat la Winners Sports Club în Cluj-Napoca

Apoi locul 1 la simplu și locul 2 la dublu la turneul Tennis Europe HAI Cup categoria 3 desfășurat la Arad

Ar urma semifinală la turneul Tennis Europe desfășurat la Augsburg categoria 2 (tablou de 64 de jucătoare unde a câștigat în sferturi împotriva unei jucătoare din top 50 în Europa ).

Locul 1 la simplu și locul 2 la dublu la primul circuit național jucat la categoria U16 la Timișoara.

Ce va urma pentru voi în 2019?

Ne propunem în primul să progreseze în continuare ca și joc dar mai ales pe plan mental. Ca obiective ar fi participarea în prima jumătate a anului la turnee Tennis Europe U14 de categoria 1, selecția națională de primăvară, campionatul național de vară iar apoi, în a doua jumătate a anului,  calificarea la campionatele europene individuale U14.

În partea a doua a anului dacă va fi pregătită și fizic avem în plan participarea la turnee ITF U18.

Cel mai important turneu va fi Selecția pentru a XV- a ediției a Festivalului Olimpic al Tineretului European, competiție sub egida Comitetului Olimpic Internațional din perioada 20-28 iulie 2019 care se va desfășura la Baku în Azerbaidjan (la această selecție vor participa 6 fete și 6 băieți din țară născuți 2004 și 2005 iar Briana a fost selectată, urmând a se califica 2 fete și 2 băieți din fiecare țară).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
1.084 citiri

Leave a Reply