„Frumoasa din pădurea adormită”, în două reprezentații la Teatrul Național

A devenit tradițională, în ianuarie,  întîlnirea cu Baletul de Stat din Sankt Petersburg, în organizarea Diesel Events. De data aceasta va fi vorba despre „Frumoasa din pădurea adormită”, duminică, 13 ianuarie 2019, de la ora 16.00, respectiv 19.00, la Teatrul Național.

Talentații balerini, maeștri ai patinajului artistic şi ai baletului clasic rusesc, vor interpreta piesa „Frumoasa din pădurea adormită”, compusă de Piotr Ilici Ceaikovski între 1888-1889. Este cel de-al doilea balet al lui Ceaikovski, precedat de “Lacul lebedelor” (1875-1876) şi urmat de “Spărgătorul de nuci” (1892).

Baletul de stat din Sankt Petersburg este unicul balet din lume care are dreptul să poarte titlul de BALET PE GHEAŢĂ ducând spectacolele fascinante de balet clasic la un alt nivel de interpretare artistică, deosebit, prin elementele specifice patinajului artistic.

Subiectul este oarecum asemănător cu cel din primul balet al lui Ceaikovski, “Lacul lebedelor”: întunericul este, în cele din urmă, învins de forţele luminoase ale iubirii, prieteniei şi purităţii sufleteşti. Vraja este risipită, personajele demonice înfrânte. Rămâne dominant aspectul feerico-romantic, datorită lirismului pe care Ceaikovski a ştiut să îl insufle personajelor sale.

Ansamblul din St. Petersburg este unicul în lume care poartă titlul de “balet pe gheaţă”, împletind elementele de patinaj artistic cu cele ale baletului clasic. A fost înfiinţat în 1967 de Konstantin Boyarski, care a îmbinat, pentru prima dată în lume, patinajul artistic şi baletul clasic rusesc.

În prezent, ansamblul cuprinde aproximativ 80 de balerini pe gheaţă, are o recuzită cu 800 de costume spectaculoase şi este condus de directorul artistic Konstantin Rassadin, artist emerit al Rusiei şi fost solist al Mariinsky Ballet, elev al lui Rudolf Nuriev. Ca balerin, Rassadin a dansat alături de nume precum Mihail Barisnikov şi Natalia Makarova. Majoritatea dansatorilor actuali au câştigat medalii naţionale şi internaţionale la patinaj artistic şi provin din şcoli renumite.

Biletele pentru eveniment pot fi cumpărate de pe site-ul www.dieselevents.ro sau de pe site-urile partenerilor.

Pachete speciale pentru familie: copii de cel mult 5 ani, însoţiţi de părinţi au intrare gratuită (fără loc pe scaun), iar cei cu vârsta de până la 8 ani au reducere de 50%

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
640 citiri

Leave a Reply