Spectacol de clasă cu Baletul de Stat din Sankt Petersburg

Întîlnirea cu Baletul de Stat din Sankt Petersburg, în organizarea Diesel Events, a fost un răsfăț.  „Frumoasa din pădurea adormită” a atras numeroși spectatori în sala somptuoasă a Teatrului Național din Cluj. 

Muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski a prilejuit talentaților balerini să aducă în fața publicului clujean o feerie pe gheață ce a impresionat prin exactitatea actului artistic și prin mirajul costumelor.

A fost o reprezentație de zile mari care a smuls aplauze atît în timpul desfășurării ei cît și la final, atunci cînd protagoniștii au fost aclamați la scenă deschisă minute în șir.

La spectacolul de la ora 16.00 sala a fost gazdă bună pentru foarte mulți copii care au făcut cunoștință (poate pentru prima dată) cu acest tip de reprezentație. Nota bene, aceștia s-au comportat exemplar pe parcursul derulării actului artistic, fără să perturbe în nici un fel buna lui desfășurare. A fost semnul că aceste demersuri nu fac decît bine dezvoltării apetitului tinerilor pentru astfel de provocări.

Ansamblul din St. Petersburg este unicul în lume care poartă titlul de “balet pe gheaţă”, împletind elementele de patinaj artistic cu cele ale baletului clasic. A fost înfiinţat în 1967 de Konstantin Boyarski, care a îmbinat, pentru prima dată în lume, patinajul artistic şi baletul clasic rusesc.

În prezent, ansamblul cuprinde aproximativ 80 de balerini pe gheaţă, are o recuzită cu 800 de costume spectaculoase şi este condus de directorul artistic Konstantin Rassadin, artist emerit al Rusiei şi fost solist al Mariinsky Ballet, elev al lui Rudolf Nuriev. Ca balerin, Rassadin a dansat alături de nume precum Mihail Barisnikov şi Natalia Makarova. Majoritatea dansatorilor actuali au câştigat medalii naţionale şi internaţionale la patinaj artistic şi provin din şcoli renumite.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
644 citiri

Leave a Reply