Jan Maria, un hotel dintr-o mină

La Ostrava am fost foarte inspirați atunci cînd am ales cu amicul Lenart Szabolcs acest hotel. Dar pînă la urmă ne-a plăcut atît de mult încît am mai lungit povestea cu o zi, anulînd într-o altă parte rezervarea pe care o aveam pentru noapte de duminică. 

Jan Maria a fost construit pe vechiul amplasament al unei mine (1852-1963 e perioada în care a funcționat), aspect amintit și reamintit și în interior, multe imagini din restaurant făcînd recurs la memorie din acest punct de vedere.

E interesant drumul de la hotel înspre centru, pentru că acesta îți propune o mică excursie printr-o pădure de mesteceni făcută cu un tramvai pe care-l mai schimbi o dată cu un troleibuz pînă la destinația ce-a fost pentru noi Sala Sporturilor din Ostrava.

Imaginile ce se succed prin acea pădure te pot face, oricînd ai fi de “nesimțitoriu”, să nu mai vrei să se termine drumul niciodată. Pentru că, nu-i așa, frumos e drumul, nu destinația.

Dar să revenim la hotel: ne-a plăcut zîmbetul recepționerei. De puține ori se întîmplă ca în excursii să dai de un zîmbet ce arată că gazdele se bucură sincer că le calci pragul. Ori aici figura asta n-a fost una de…protocol. Ba, mai mult, recepționerele (că au fost 3 la număr) ne-au făcut scheme pentru variantele de trasport și ne-au lămurit și ce putem vedea în orașul Ostrava.

Plus c-am aflat că aici ar fi tras pînă și președintele Milos Zeman, în 2017, cu ocazia vizitei în regiunea Moravia-Silezia, moment în care ne-am simțit și mai importanți.

Hotelul ăsta, dacă ar fi să ajungeți vreodată pe-aici, e bun și pentru că deși e într-o pădure, cum ar veni,  e  aproape de niște puncte de atracție: Nova Karolina shopping mall (ăsta e foarte mare, enorm am putea spune), Slezkoostravský Chateaux, Ostrava Zoo, și de faimoasa stradă din centru Stodolní. Aici noi am avut serioase rezerve, în pofida celor pe care probabil le veți găsi pe google. Ni s-a părut doar o înșiruire de crîșme și nici alea foarte multe, dacă luăm în considerare că strada nu e mai lungă decît jumătate din Iuliu Maniu din Cluj, de exemplu. Bine, dacă ajungeți în centru găsiți voi teatrul, filarmonica, expozițiile…

Hotelul Jan Maria e bun și pentru că ai ce face pe-acolo. Nu că noi am fi făcut ceva din ce vă spunem. Adică are în spate un teren de tenis ce se poate transforma și într-unul de mini-fotbal dacă scoți fileul, are un mic centru de fitness și piesa de rezistență, are o adevărată pistă de bowlling, o sală imensă pentru asta, cu tot ce trebuie. Ne-a fost chiar frică, pentru că sunetul declanșat de lansarea bilelor se cam aude în camere, dar norocul celor care vor să se odihnească e că orarul respectă orele de liniște și jocul nu se desfășoară nici tîrziu în noapte.

La restaurant ne-a plăcut că nu sînt o mie de chestii ci numai 3 feluri de supe și cîte 4 din preparatele din felurile pe bază de pui, porc sau pește, plus tot așa, la deserturi. Și ne-a plăcut că ne-a dat o tabletă în loc de meniul clasic, acolo putîndu-ne juca derulînd pozele, așa cum fac cei care preferă să se uite la fotografiile din ziar în loc să citească textul. Și ne-a mai plăcut pentru că nu-i scump să mănînci la hotel, așa cum se întîmplă de obicei, că doar de aia nu mîncăm la hotel decît rareori…

Restaurantul e deschis de la 10 la 23 dar cîteodată închide și mai devreme, dacă nu sunt clienți. Noi am prins faza asta exact cînd ne era mai foame, după meciul României de duminică, atunci cînd am ajuns după 10 seara acasă (s-a stat la sală timp de 9 ore, de la 13 la 22).

Acuma nu știm exact cine va alege să înnopteze la Ostrava dintre cititorii noștri, dar dacă va fi să se întîmple, puteți merge pe mîna noastră cu acest hotel. Toți angajații știu vorbi engleza, asta am uitat să menționăm la început (și asta poate fi trecută la categoria surprize plăcute în Cehia) iar raportul calitate-preț chiar că e optim. Noi am plătit pe camerele noastre single cîte 43 de euro pe noapte. Iar hoteleul e de patru stele.

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
388 citiri

Leave a Reply