Clubul Popicarilor Veterani și nouă siluete de lemn ce se lasă cu greu doborîte

Patrițiu Abrudan, fondatorul echipei

Întîmplarea a jucat un rol important în prezența mea acolo unde patru veterani încăpățînați dar foarte pricepuți luptau cu cele nouă siluete de lemn, străduindu-se să doboare cît mai multe dintre ele. 

E foarte adevărat că de multă vreme mentorul acestei grupări sportive, Patrițiu Abrudan (fost vice-președinte al Federației Române de Fotbal), mă tot ademenește să-i văd colegii de antrenament la lucru.

Și-acum i-am văzut.

Erau trei, dintre care de Vasile Gocan știam, juca fotbal în trupele de amatori de pe vremuri, de Petre Rus știam (a fost arbitru de fotbal) iar de Flaviu Ilieș nu știam dar am remarcat că se pricepe la popice, el fiind cîștigătorul acestui patrulater la care am asistat.

Despre Patrițiu Abrudan știam cele mai multe lucruri dar mai puțin istoria devenirii acestui club despre care chiar el spune:

“E pasiune pură acest sport pentru noi. Eu l-am descoperit și am început să-l practic acum 10 ani. La început jucam pe strada Deltei, la un subsol, unde erau două piste cu ridicare manuală. Apoi m-am ambiționat și am creat această grupare de veterani și odată cu inaugurarea pistei din Gheorhieni ne antrenăm și jucăm de două ori pe săptămînă aici, lunea și joia, seara.”

Dumitru Beșe, ex-campion mondial

Lotul e mai mare decît cei patru și am putea spune, fără să greșim, că are în componență și o adevărată vedetă a popicelor de la noi din țară, pe Dumitru Beșe, fost campion mondial, un nume sonor în materie. De cînd s-a alăturat Clubului Popicarilor Veterani el a cucerit mai multe titluri naționale la individual iar cu toții, ca echipă, au luat o valoroasă medalie de argint la naționale acum 3 ani, la Hunedoara.

Din echipă mai fac parte: Maria și Adrian Petrule, Ioan Giman (antrenor-jucător), Ioan Bunea, Gheorghe Toma, Alexandru Todean și Vasile Turdean. Dintre aceștia, Bunea și Giman au în jur de 80 de ani. Fiecare…

Revenind la jocul de ieri, a fost surprinzător pentru un neavenit ca mine să vadă acești veterani în stare să arunce fiecare exact cîte 120 de bile într-o singură oră. Pentru ei se vedea treaba că era ceva obișnuit. În plus, luau treaba foarte în serios, semn că există în continuare un spirit competițional ridicat chiar și la o reuniune… amicală.

La un scurt un-doi, după antrenamentul de ieri, mă așteptam să-mi spună Patrițiu Abrudan că există asemănări între popice și fotbal. Dar mi-a spus altceva: că trebuie să gîndești ca un șahist sau ca un automobilist, cu mintea întotdeauna la mișcarea următoare sau la următorul viraj. Și să deprinzi anumite “tîlcuri” dar de care “te prinzi” doar după enorm de multe lansări.

De mine nu s-a prins mare lucru și nu cred că aș face față la aceste mișcări de… piston dar asta nu înseamnă că nu mi-am dat seama că pasiunea acestor veterani pentru popice este de remarcat.

Și, cine știe, poate și de urmat…

Abrudan, Ilieș, Jucan,

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
603 citiri

Leave a Reply