UITE, BARZA! – 100 de cuiburi noi instalate în ultimii 2 ani, după lansarea aplicației de mobil pentru semnalizarea problemelor

• Berzele au început să revină în România, din 12 martie.
• Companiile de distribuție ale Enel în România au amplasat 100 de suporturi metalice pentru cuiburi în ultimii doi ani, mare parte la coordonate furnizate de aplicația Uite Barza!
• Toți utilizatorii de telefoane mobile smart pot semnala o zonă periculoasă pentru păsările aflate în migrație.

Bucureşti, 15 martie 2019 –  Migrație sigură și cuiburi noi – acestea sunt avantajele pe care le au berzele albe din România după 2 ani de la lansarea aplicației mobile Uite Barza!. Aplicația este dezvoltată de Societatea Ornitologică Română cu sprijinul companiilor Enel din România și a ajuns la peste 9.000 de utilizatori.

100 de cuiburi noi

Peste 100 de familii de berze albe au locuințe noi sau renovate, ca urmare a semnalărilor primite cu ajutorul aplicației de telefon mobil „Uite Barza!”, în doar 2 ani de la lansarea ei oficială. Procedura este simplă – utilizatorii aplicației semnalează cuiburile de barză localizate pe stâlpi ai rețelelor electrice în poziții care prezintă riscuri, SOR analizează și livrează toate datele spre companiile E-Distribuție, iar cuiburile sunt înălțate, amplasate sau refăcute, astfel încât păsările să nu fie în pericol de electrocutare.

„Cred că aici se vede cel mai bine cât de importantă este aplicația, care este impactul ei major în protejarea berzelor albe – la începutul fiecărui nou sezon de cuibărit. Utilizatorii ne semnalează din luna iulie unde sunt cuiburile care au probleme, iar noi mergem toamna cu statistica spre partenerii noștri de la Enel. Reprezentanții companiilor de distribuție sunt singurii care au voie să urce pe stâlpii de electricitate, cei care pot monta suportul de cuib. Anul acesta, prima semnalare de stoluri de berze am avut-o pe 12 martie, dată la care deja erau montate noi suporturi metalice pentru cuiburi de angajații companiilor de distribuție ale Enel în România”, a declarat

Un cuib de barză albă este alcătuit din crengi, pământ, cârpe, hârtii și poate ajunge și la greutatea de o tonă. Nu este casă doar pentru berze, ci adăpostește și alte specii de păsări de mici dimensiuni care încap lejer printre crengile cuibului. Riscul cel mai mare pentru berze apare atunci când puii coboară din cuib și ating firele neizolate sau când chiar cuibul atinge firele neizolate, produce un scurt circuit și ia foc. Pentru a evita acest lucru, companiile E-Distribuție au amplasat până acum peste 700 de suporturi metalice pentru cuiburi de barză albă pe stâlpi.

Citește continuarea aici.

Comunicat transmis de domnul Ovidiu Bufnilă, responsabilul de comunicare al SOR.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
530 citiri

Leave a Reply