Întâlnire cu George Michelis, primarul din Skopelos

Primarul George Michelis

Apropiindu-mă de autocar mai arunc o privire spre Glossa, spre casele grupate pe dealul de deasupra mea. Aş fi dorit să colind printre ele dar timpul, mult prea scurt, nu mă lasă. Trei zile nu sunt de-ajuns pentru a te bucura de frumuseţile acestei insule. Dacă veniţi aici, rezervaţi-vă măcar şapte zile din concediul dumneavoastră. Altfel veţi păţi aşa cum am păţit eu, acum câţiva ani, în Tassos, unde am vrut să fac, într-o zi sau două, doar un tur al insulei şi am rămas acolo zece zile, adică până când nu am mai avut în buzunar decât banii necesari întoarcerii acasă!

Nicu Dobre

Autocarul nostru plecă din Loutraki spre Skopelos Town, prin pădurile care acoperă aproape întreaga insulă. Din când în când, spre mare, văd plajele care punctează ţărmul stâncos. Parcă mai repede decât atunci când am venit, ajungem în capitala insulei Skopelos. Timpul trecuse repede. La ora 17.00 eram aşteptaţi la Primărie de mai vechea noastră cunoştinţă de la Târgul de Turism al României, primarul George Michelis.

Numele meu este George Michelis. Eu sunt primar de la Skopelos, îl auzim pe domnul Michelis vorbindu-ne în limba română.  Bine aţi venit în Skopelos – Prinţesa Egeei –, după părerea mea, a lui Makis şi a prietenilor noştri, cea mai frumoasă insulă din Marea Egee, din Mediterană şi din toată lumea, continuă el în engleză. Cu aceste cuvinte ne-a întâmpinat domnul Michelis atunci când am trecut pragul Primăriei.

Verde şi albastru...

Chiar de la început aflăm că domnia sa cunoaşte bine România, că şi-a plimbat paşii prin Brăila, Galaţi, Drăgăşani, Timişoara, că a pescuit de multe ori în Constanţa, că a stat trei ani în Bucureşti, timp în care a fost director general la Bank Post… Iubesc România care este ca a doua ţară pentru mine. Am mulţi, mulţi prieteni în ţara dumneavoastră. În România am întâlnit oameni deosebiţi. Am fost prin biserici, la nunţi, la botezuri. Învăţasem să vorbesc puţin româneşte dar acum am uitat. Le-am spus prietenilor greci că dacă mergi, să zicem  în Brăila, te simţi ca acasă, în Grecia. Centrul oraşului seamănă cu Atena anilor 1830, clădirea Bank Post este absolut superbă… Există oameni din Skopelos care au trăit în România mulţi, mulţi ani. Unii dintre ei sunt scriitori. Mi-a plăcut să trăiesc în ţara dumneavoastră. M-am simţit ca acasă…

În continuare primarul se interesează despre ce am văzut şi ce vom mai vedea în perioada pe care o vom petrece pe insulă. Se scuză pentru că apa este cam rece, dar comparând-o cu cea de la Constanţa, apa Mării Egee este perfectă, completează el râzând!

-Ne puteţi spune câteva cuvinte despre istoria insulei Skopelos?, este prima întrebare care îi este pusă domnului primar Michelis.

...Pădure şi apă

Istoria insulei, da, ea începe cu mult timp în urmă, cam pe la anul 3.000 î.Hr. În trecut insula nu se numea Skopelos ci Peparithos. Nu ştiu cum se traduce acest nume, probabil că nimeni nu ştie. Pe atunci ea era faimoasă pentru vinurile obţinute de localnici. Toate locurile pe care acum le vedeţi împădurite erau acoperite cu plantaţii de viţă de vie, aşa cum azi puteţi vedea pe drumul spre Constanţa. Locuitorii insulei trăiau din exportul de vin, iar România era una dintre beneficiarele acestui export. Viile au existat în Skopelos până în anul 1950 când o boală numită filoxera le-a distrus. Apoi, pentru că pe insulă creşteau mulţi măslini, am trecut pe producţia de ulei de măsline.

După cel de-al Doilea Război Mondial şi după războiul civil (am avut un crunt război civil în Grecia), multă lume a părăsit insula Skopelos îndreptându-se ori spre Atena, ori spre Australia, Canada, America, Germania dar şi spre alte ţări din Europa. În acest fel terenurile au rămas necultivate. Şi uite aşa, în loc să avem producţii mari de vin am început să avem mulţi pini! Prin anii ’50 lumea începuse să colecteze răşina tăind arborii. Dar japonezii au venit pe piaţă cu produsele lor chimice şi aşa s-a terminat şi cu colectarea răşinii. Acum avem o însulă împădurită în proporţie de aproape 75%! În rest mai avem măslini dar şi pruni din ale căror roade dumneavoastră faceţi ţuica… Turismul rămâne însă pe primul loc în preocupările localnicilor. Aproape 90% din bani rezultă din această activitate. Oamenii îşi mai câştigă existenţa din pescuit, din agricultură şi din creşterea animalelor, în mod deosebit a caprelor care au o culoare deosebită, chiar unică aş putea să spun.

Acum, în timpul acestei crize economice, încercăm să-i convingem pe locuitori să revină la cultivarea pământului, la creşterea animalelor şi bineînţeles la pescuit. Cred că într-un viitor apropiat vom vedea mulţi oameni care vor reveni pe insulă. Deja sunt străini din Germania, Olanda, Anglia, Italia, Franţa care aleg insula Skopelos ca reşedinţă de vacanţă, pentru cele 3-4 sau 5 luni de vară. Încă nu există români care să-şi fi cumpărat o locuinţă aici, în Skopelos, dar suntem încrezători că şi ei vor apărea în curând.

-Ce atuuri are Skopelos în „lupta” cu celelalte destinaţii turistice din Grecia?

Insula se distinge prin două lucruri deosebite. Pe de o parte frumoasa apă a mării, iar pe de altă parte pădurile bogate care acoperă o mare parte a ei. Dacă până acum ne-am îngrijit de apă, acum trebuie să punem în valoare şi pădurea. Combinându-le pe amândouă insula va fi căutată de turişti pentru mulţi, mulţi ani de aici înainte. Apa este iubită timp de trei-patru luni pe an, dar pădurea poate să fie o atracţie pentru tot anul. Aşa vom putea să prelungim perioada în care insula poate fi deschisă turiştilor. La noi doar în puţine zile nu se poate face turism din cauza vremii rele. Pădurea a rămas neexplorată de foarte mulţi ani. Dacă însă vom reuşi s-o amenajăm lucrurile se vor schimba în bine.

Skopelos nu este o insulă plată, este o insulă muntoasă care-ţi oferă privelisti deosebite, întotdeauna altele, funcţie de locul în care te afli. O perspectivă ai privind-o de pe feribotul care te-a adus de la Volos şi cu totul alta dacă o priveşti de pe vârful muntelui care se ridică la aproape 700 de metri faţă de nivelul mării. Avem în plan să aranjăm drumurile în aşa fel încât turistul să poată să se oprească pentru a admira priveliştea sau pentru un picnic.

În afară de aceste atracţii mai avem şi biserici în Skopelos. Şi nu sunt puţine…, în jur de… 365! Turismul religios este o altă opţiune, multe dintre mânăstiri putând să ofere cazare.

Pe insula noastră s-au turnat majoritatea scenelor din filmul „Mamma Mia”. Aici, realizatorii au găsit ceea ce căutau, iar faptul că ei s-au oprit în Skopelos spune multe despre frumuseţea acestor locuri.

Avem în plan să creăm un brand, care este o foarte, foarte dificilă sarcină. Legarea acestuia de combinaţia de albastru şi verde, albastrul mării şi verdele pădurilor (Green on Blue) şi legarea acestor culori de serviciile ireproşabile pe care turistul trebuie să le găsească pe insulă ni se pare cea mai potrivită idee. În plus trebuie să convingem oamenii să vină pe insulă pentru mai multe zile. Skopelos nu este o destinaţie de weekend. Pentru a-l face pe turist să creadă în acest brand trebuie să pregătim insula în consecinţă.

Întrebat despre naţionalitatea turiştilor care sunt aşteptaţi să-şi petreacă vacanţa în Skopelos, domnul Michelis a răspuns:
-Anul acesta ne bazăm pe turiştii străini. Grecii trec printr-o criză economică profundă, motiv pentru care vor ezita să vină, iar dacă vor veni nu vor cheltui prea mulţi bani! Dintre străini sperăm să-i avem oaspeţi pe germani şi pe olandezi, dar şi să fim o destinaţie pentru italienii care, după ce şi-au rărit vizitele, par acum să dorească să beneficieze din nou de ospitalitatea noastră. Credem că nici turiştii din Europa de Est nu ne vor ocoli. De aceea în acest an am promovat insula Skopelos la Bucureşti, Belgrad, Sofia şi cred că anul viitor vom merge în Rusia, Turcia şi în alte locuri din preajma noastră, acolo unde eu cred că este „piaţa noastră naturală”.

Ştiu că românii vin în Grecia. Ştiu că principalele lor destinaţii sunt Paralia Katerini şi Halkidiki. Dar o insulă oferă trăiri cu totul deosebite. De aceea am venit la Bucureşti ca să-i convingem pe români că a veni în Skopelos poate fi o experinţă cum nu poţi gusta conducând doar până în Paralia Katerini.

Cum vă faceţi cunoscută insula?

Promovarea insulei trebuie s-o facem singuri. Guvernul nu ne dă nici un ban pentru aceasta iar fondurile europene ajung greu la noi. Am putea obţine banii direct de la Bruxelles printr-o asociaţie grecească a turismului, sau ceva asemănător, dar nici această cale nu este foarte corectă, asociaţia luând, pentru interesele ei, o mare parte din banii primiţi. Trebuie să găsim alte mijloace. De aceea ne-am îndreptat spre ţara dumneavoastră unde Makis a făcut o treabă bună. Trebuie să ne unim forţele. Să punem laolaltă toate resursele noastre şi să vedem ce putem face. Primăria oraşului nu poate rezolva, de una singură, toate problemele, iar profesioniştii din turism au nevoie de noi, de insula noastră. Anul acesta dorim să organizam manifertări legate de „Anul pădurilor”, printre care şi un concert asemănător festivalului de la Woodstock, undeva pe vârful muntelui…

Trecuse mai mult de o oră de când intrasem în primărie iar discuţiile s-ar fi prelungit şi mai mult dacă Makis Perdikaris nu ne-ar fi pregătit o întâlnire, la ceas de seară, cu bucatele tradiţionale greceşti, dintre care musacaua a strălucit în mod deosebit.

Împreună cu domnul George Michelis în faţa Primăriei din Skopelos

Această revedere cu primarul din Skopelos mi-a rămas adânc întipărită în amintire, nu numai pentru că mi-a plăcut modul în care George Michelis a înţeles să-şi ajute comunitatea pe care o păstoreşte, o comunitate de doar 5.000 de suflete care vară de vară primeşte peste 85.000 de oaspeţi dragi, ci şi pentru că şi-a promovat insula natală lăudând în acelaşi timp frumuseţile ţării noastre, încercând să ne readucă în memorie legăturile milenare dintre Grecia şi România.

Plimbarea noastră virtuală prin insula Skopelos nu s-a încheiat. Într-o viitoare postare vă voi invita să admiraţi câteva dintre hotelurile şi vilele de vacanţă care, frumos aranjate, vă aşteaptă dacă vă veţi hotărî să vizitaţi insula Skopelos, această frumoasă destinaţie de vacanţă.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +37 (from 37 votes)
10.063 citiri

5 comments to Întâlnire cu George Michelis, primarul din Skopelos

Leave a Reply