Lansare de carte, Nușa Demian

Reputat publicist clujean, doamna Nușa Demian se întoarce la dragostea dintîi. Volumul Teatru, apărut în condiții grafice excepționale la Editura Napoca Star este o mică bijuterie: patru piese lucrate cu măiestrie, cu tehnica profesionistului de a apăsa cu greutate pe fiecare cuvînt, cu simboluri și nuanțe dintre cele mai fine.

„Insula Certitudinii”, „Ultimul fort olimpic”, „Lustrații în toamna vieții” și „Femei în suprafața de pedeapsă” sînt patru provocări, patru teme de reflecție, patru întrebări rostite în așteptarea unui răspuns.

Dialogul spumos, personajele pe care le adopți imediat după ce le cunoști mai bine, ritmul alert și claritatea ideilor fac din cele patru scenarii propuse tot atîtea momente de răsfăț pentru cititor.

Interferența cu zona sportului nu este deloc întîmplătoare, autoarea fiind una dintre cunoscătoarele în domeniu, impresionînd de-a lungul carierei gazetărești prin scriitura fină și prin aplecarea asupra esenței fenomenului sportiv.

 

Mă opresc puțin asupra Ultimului fort olimpic și asupra unui pasaj care mi-a adus aminte de „Olimpicul” lui Brian Glanville (una dintre cărțile care continuă să mă fascineze):

“Cu două sute de metri înainte de sosire, tînărul simți răsuflarea urmăritorului arzîndu-i ceafa. Acceleră, dar nu scăpă de tortură. Senzația deveni acută, îi invadă creierii, ochii stăteau gata să-i sară din orbite. De undeva, îl biciui îndemnul lui Alecu: accelerează, Tudore, ultima sută. Voia s-o facă, simțea că-i stă în putere , totdeauna păstra resurse pentru finiș, dar nu mai avea aer. În atmosferă nu mai era urmă de aer, doar un parfum care-l învăluia sleindu-i puterile”…

Volumul Nușei Demian este o apariție de excepție, un semn al polivalenței autoarei și o bucurie pentru cititor.

Trag nădejde că un regizor inspirat va avea și cutezanța de a pune în scenă cel puțin una dintre aceste patru creații valoroase ale Nușei Demian.

Lansarea va avea loc vineri, 30 noiembrie, de la ora 12.oo, la filiala clujeană a Uniunii Scriitorilor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
2.107 citiri

1 comment to Lansare de carte, Nușa Demian

Leave a Reply