Este într-adevăr o povestea deosebita. Cine credeți că e protagonistul principal în aceasta povestea, un napoletan? Nu, îmi pare rău, protagonistul nu e un napoletan, ci un francez!
El se numește Cedric Gagnant, pentru prieteni Federic (c’est plus facil…). Câțiva ani trăiți la Napoli, lângă un maestru napoletan de pizza, unul dintre cei mai renumiți, pentru a învăța foarte bine cum se face Pizza la Napoli. Ideea lui era… mă întorc în Franța, și deschid un restaurant napoletan la Paris.
Dar uite că se întâmpla ceva neprevazut. Pleacă într-o vacanță în Mexic, acolo cunoaște o româncă, și se îndrăgostește. Ea, deja bine poziționată ca medic la Satu Mare, nu se simte în stare să părăsească țara și locul de munca. Atunci, Cedric, romantic și plin de energie, ia decizia să deschidă acest restaurant în România.
Ajunge la Satu Mare, și se apucă de aventură, lovindu-se de probleme birocratice pe care le cunoaștem, fără să știe nimic despre România, dar cu forța dată de visul lui, și convingerea că ceea ce e bun nu se poate să nu prindă.
Multi, între timp, încep sa ii spună… Nuuu, la noi gusturile sunt diferite, la noi suntem obișnuiți asa, ceea ce vrei sa faci tu nu o să placă, e prea scump, prea nu știu ce… și asa mai departe.
Cineva îi dă numele meu, el ma contactează și împreună selectam gama de vinuri. Și din prima îmi face impresie de un băiat plin de entuziasm, foarte corect, care știe ce vrea, și îmi zice „Sergio, eu am învățat sa fac un produs de calitate, aa se face Pizza la Napoli, și nu pot să fac altfel. Dacă nu place așa, o să închid, dar nu o sa accept compromis de a face un produs mai slab”.
Asta a fost prima mea întâlnire cu el, aproximativ acum doua luni. Între timp a deschis localul, sub numele de „LE PETIT NAPLES” . Un local în centru orașului Satu Mare, micuț dar frumos, făcut cu grija la mai multe detalii, mai ales felul în care personal se poarta cu publicul. În mod atent, dar nu invadent. Un cuptor imens, puternic. Dar elementul cel mai tare, este să îl vezi pe Cedric cum face Pizza…
Felul în care atinge aluatul, îl mișcă, îl face ușor, plăcut. Incredibil câtă dragoste pune pentru aluatul ala. Și această dragoste o vezi apoi când ajunge farfurie pe masa. Atunci poți sa savurezi și să te gândești… am crezut că știu ce înseamnă Pizza, dar de fapt ce am mâncat pana acum?
După numărul de persoane pe care l-am văzut acolo în restaurant, se pare că nu e adevărat când se zice ca romanii nu știu sa aprecieze ceva bun. Romanii știu, dar trebuie să fie adevărat de calitate, nu doar la vorbe.
Mie personal mi-a plăcut sa-mi amintesc de ceva mâncat acum câteva decenii la Napoli, și senzația pe care am trăit-o atunci, convins ca la Milano mâncam Pizza.
La Napoli, de fapt aceasta mâncare s-a născut. Din sărăcie, nu din bogăție, si cu inventivitatea tipica italienilor de acolo, Pizza a câștigat publicul în toată lumea. Cât de cât, s-a învățat să se facă oriunde, dar de la Napoli vine ceva în plus. Un plus de pasiune, un plus de… nu știu ce, pe care acest băiat francez îl are, și ne bucuram că întâmplator a ajuns să ofere acest produs minunat în România. Așa cum spune el, „eu nu fac Pizza, eu fac Pizza napoletana”.
Dacă treceți cumva prin Satu Mare, va sfătuiesc să nu ratați ocazia de a mânca o Pizza Napoletana Adevărată!
3 comentarii
Unde in centrul satmarului? ai adresa exacta?
Sau ai un telefon de contact?
Adresa este Strada Horea, 4 – Satu Mare