Îmi caut hainele negre, la dracu!

Astăzi îl vom conduce pe ultimul drum pe Nicolae Ienac.În zilele din urmă telefoanele mele au sunat încontinuu. Am vorbit cu zeci de oameni care mă chestionau în legătură cu cauzele care au dus la decesul domnului Ienac, pentru că se știe că profesorul era o persoană echilibrată și mai ales foarte activă. Nu am știut să le răspund, așa cum nu știu să îmi răspund nici mie la întrebarea “de ce mor oamenii buni”.

Un mare gol lasă Nicolae Ienac în urma sa. Probabil că o să ne dăm seama de asta atunci cînd ne vom confrunta cu o serie de probleme care par complicate, și pe care nu mai poate cineva să le rezolve dintr-un condei, așa cum făcea Nicolae Ienac. Un mare gol lasă Nicolae Ienac în sala sporturilor, acolo unde era “biserica” lui. Se știe cum apărea Nicolae Ienac, condus mereu de șofer (nici riscul acesta nu și-l asuma, poftim, de a conduce mașina), mereu la patru ace, cum își lua locul preferat în primire (cel de la balustrada din capătul sălii), cum mai trăgea cîte o țigară în pauze cu Sandu Banu și cu alți amici “în protocol”. Se știe cum veneau la el, acolo, ca la Mecca, antrenorii, sportivii, ca să le rezolve cîte o problemă. Și mai întotdeauna Nicolae Ienac rezolva problema. Sau le spunea în față că nu se poate. Omul era destul de direct, altfel.

Ei bine, toate astea o să le resimtă apropiații lui de acum înainte, cînd nu vor avea la cine să mai meargă pentru un sfat.

M-am numărat și eu printre amicii lui: îl sunam, nu foarte des, stabileam o întîlnire (trebuia respectată ora la fix), urcam, îi scotea pe ceilalți afară, beam o cafea, fumam o țigară, și îmi povestea lucruri subtile din lumea sportului, lucruri cu “schepsis”. Întotdeauna mi-au folosit, deși uneori mă enerva la sfîrșit cînd îmi spunea “asta să n-o scrii, asta e numai între noi”. Și uite că acum între noi nu o să mai fie decît cîteva ore, în care mă învîrt prin casă ca un bezmetic să îmi caut haine închise la culoare, ca să merg la înmormîntarea lui. Groaznic.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
1.456 citiri

1 comment to Îmi caut hainele negre, la dracu!

Leave a Reply