Tibi Fărcaș ne-a amintit de unde venim

Eveniment cu ștaif ieri seară la Bastionul Croitorilor. Genul de manifestare unde te simți bine din toate punctele de vedere. A fost, în primul rînd, o întîlnire cu presa începuturilor, și vorbim aici chiar despre ziare de la începutul secolului trecut sau despre cele din perioada interbelică.

Am avut bucuria să vedem afișe electorale din acea perioadă, cu mesaje care seamănă destul de mult cu cele de astăzi, semn că nu e nimic nou sub soare, tehnicile de manipulare funcționînd de cînd lumea.

A fost apoi o întîlnire a breslei, a breslei jurnaliștilor, care au fost acolo în primul rînd ca să îl susțină pe unul de-al lor, pe Tibi Fărcaș, dar parcă și ca să susțină ideea că presa clujeană trăiește, nu a murit doar pentru că s-au închis două trei ziare.

Ajungînd la Tibi, susținut în această idee de către Adina Oșan (o altă mostră de solidaritate de breaslă), el s-a ridicat la înălțimea momentului. Cînd a venit vremea să vorbească a făcut-o în cuvinte puține, subliniind totuși că expoziția aceasta are darul de a ne spune de unde venim și cui aparținem noi, cei care scriem (fie că o mai facem pe suport de hîrtie, on-line, pe bloguri sau twitter).

Tibi Fărcaș merită astfel de momente în care devine protagonist, pentru că a avut și ani grei în presa clujeană. El merită astfel de momente și pentru că este un împătimit al presei, căreia îi aparține și acum, cînd lucrează în alt domeniu. Ultimii doi ani, în care a scos la lumină singura istorie a presei clujene postdecembriste iar acum această mică comoară de ziare sînt pentru Tibi Fărcaș cu siguranță cei mai frumoși ani ai vieții sale de “presar”. 

PS Au fost prezenți aseară foarte mulți colegi din presă. Fie că au venit de dragul lui Tibi sau au făcut-o din curiozitatea de a vedea cum arătau ziarele de altădată, am simțit că au făcut-o cu mare bucurie. A fost o atmosferă destinsă, naturală, colegială, așa cum mi-aș dori să mai reîntîlnesc și cu alte ocazii.

notă: Îi mulțumesc lui Adi Hădean pentru fotografii (și pentru cele pe care nu le pot publica…aici, hahahaha)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +6 (from 6 votes)
2.009 citiri

4 comments to Tibi Fărcaș ne-a amintit de unde venim

Leave a Reply