O idee pentru Emil Boc

Președintele Franței, Charles de Gaulle, l-a numit, în 1958, pe marele scriitor Andre Malraux drept Ministru al Culturii. Și domnul acesta, Andre Malraux, a avut, printre alte idei strălucite, două pe cît de simple pe atît de practice. 

A curățat fațadele principalelor clădiri din Franța, redîndu-le strălicirea naturală a pietrei. Așa a procedat și în cazul statuilor din Paris. Mai mult, a avut ideea nemaiauzită de a vopsi în alb statuile, pentru că toate erau oxidate (aici m-am insipirat și din textele lui Șerban Tomșa, le aveți aici).

Să nu alunecăm și să ne întoarcem la ideea din titlu.

Am observat că în ceea ce privește fațadele clădirilor din centrul istoric al Clujului primarul Emil Boc a avut deja primele inițiative.

Dar, domnule Emil Boc, cred că sînteți de acord că și statuile din Cluj arată ca naiba. Nu îmi imaginez cum ar arăta ele vopsite în alb, poate nici nu e voie (sau nevoie) de așa ceva. Dar dacă am ieși, cu găleți cu apă și săpun și le-am spăla, sînt absolut sigur că orașul ar arăta mult mai luminos încă de a doua zi. Atît ne-ar trebui: o zi. Și apă și săpun. Și poate, cu ocazia aceea, am și completa literele șterse…

Apropo de scrierile lui Șerban Tomșa (pe care cu bucurie l-am descoperit). Într-una dintre ele ne spune că în orașul Alexandria există o statuie imensă a cîntărețului de muzică populară Liviu Vasilică (altfel talentat om, dispărut relativ recent dintre noi). Citiți aici despre asta. 

Văzînd asta, m-am gîndit că noi, la Cluj, stăm un pic mai bine. Deocamdată nu avem decît un cinematograf cu nume de artist. Că statuia lui Avram Iancu nu se pune. El a fost om mare, dar n-a fost artist.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
1.351 citiri

Leave a Reply