Adrian Szabo: “Indiferent de rezultatul de mîine, e cel mai bun turneu al Brianei în turneele Tennis Europe”

Briana Szabo și Adrian Szabo, primii din dreapta.

Vă prezint dialogul meu cu Adi Szabo, fost antrenor al lui Marius Copil, actualmente dedicat trup și suflet carierei fiicei sale. O fac și pentru ca să vedeți, cei ce ne citiți, prin cîte poate trece un tată de jucătoare (jucător) de tenis, cîte stări, cîte gînduri și cîte trăiri poate avea alături de copilul său. Și vă mai arăt acest dialog și ca să realizați cît de greu e drumul spre performanță pentru un copil care încă de la 14 ani joacă meciuri de cîte 3 ore la temperaturi de peste 30 de grade, doar cu gîndul că odată va ajunge acolo, departe…

Briana Szabo, nici 13 ani, a intrat serios în tenis de puțin timp, dar cu rezultate mai mult decît promițătoare. Este la ora actuală locul 14 în țară și în primele 300 în Europa. În această săptămînă, la Augsburg, în Germania, clujeanca a reușit să se califice în semifinalele turneului Grade 2 învingînd-o  azi în sferturi pe principala favorită, rusoaica Anastasia Gureva, după ce ieri trecuse de o jucătoare foarte bună din Australia, Hana Stonton.

Mai mult decît o radiografie a acestor meciuri, ci mai degrabă o adevărată lecție despre ceea ce înseamnă trăirile unui părinte ne prezintă Adi Szabo:

“Meciul de ieri a fost unul dintre cele mai bune din acest sezon, împotriva unei jucătoare din Australia, Hana Stonton,  născută tot în 2005,  cu un joc foarte agresiv. Briana a reușit să se apere foarte bine și să fie la rîndul ei foarte agresivă ori de câte ori avea șansa și să schimbe ritmul cu multe scurte. A rezultat un meci foarte frumos de un nivel ridicat care a fost urmărit la un moment dat de toți spectatorii prezenți la club. Meciul a durat 3 ore și Briana a cîștigat în aplauze.

Azi, cu Anastasiia Gureva ( locul 42 în clasamentul Tennis Europe) a fost un meci mai mult de luptă.  Nu a avut ritmul celui cu Hana, dar a fost disputat. În primul set rusoaica a început mai bine și a condus cu 3-0 cu multe greșeli neforțate ale Brianei, după care a început să joace din ce mai bine conducând cu 5-3 și la 5-4 chiar având 2 mingi de set,dar în final s-a ajuns la tie-break unde Briana a condus de la început 5-2 și a ratat a treia minge de set la 6-5 dar a închis apoi setul cu 8-6 în tie-break. Apoi în setul doi Briana a condus tot timpul cu cel puțin un ghem diferență și pe care la câștigat cu 6-4″.
Iar despre meciul de mîine, cel din semifinale, cu cehoaica Amelie Smejkalova, Adrian Szabo spune:
“Meciul de mâine l-am “visat” de când am văzut prima dată tabloul de la turneu dar doar așa ca și un “vis”,deoarece Briana a pierdut cu Amelie Smejkalova în luna iunie tot într-o semifinală la Skopje în Macedonia tot pe un tablou de 64.  Atunci au jucat 3 ore și 40 de minute pe o căldură de 36 de grade și umiditate 78%, scorul fiind  1-6 6-4 4-6, iar în decisiv a condus Briana cu 3-1 30-0 și 4-3. Meciul de mâine cu siguranță va fi diferit, dar la fel de greu mai ales că Briana a jucat 4 meciuri de peste 2 ore iar Amelie a câștigat toate meciurile în 2 seturi. Indiferent de rezultat este cel mai bun turneu al Brianei de la turneele Tennis Europe  și progresul în joc și atitudine este foarte mare și până la urmă asta ne interesează”.
PS
Adrian Szabo este partenerul meu de tenis și padel iar cu Briana ne tachinăm încă de pe vremea cînd ea avea vreo 7 ani…
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
590 citiri

Leave a Reply