O seară fermecătoare cu “My Fair Lady”, în regia Inei Hudea

Studenți ai Conservatorului clujean, intrumentiști experimentați ai Opera Group Project (dirijor Vlad Eniu), soliști fermecători și o regie de zile mari  au constituit ingredientele cum nu se poate mai potrivite pentru o reprezentație de mare succes cu My Fair Lady. Spectacolul de ieri a închis, simbolic, seria celor trei zile de activități desfășurate sub egida Extra Muros, organizate la înălțime, ca de obicei, de către Scena Urbană (coordonator arh. Daniela Maier). 

Găzduit cu generozitate de către Academia de Muzică Gheorghe Dima, spectacolul a fost o adevărată revelație, prin acuratețea cu care s-a interpretat acest muzical celebru de către muzicieni foarte tineri dar și foarte talentați.

În plus, amprenta din ce în ce mai puternică pe care și-o pune regizoarea Ina Hudea în ultimii ani a fost sesizată și de data această, evidențiată prin grija la detalii, profesionalism la înalte cote și implicarea de care dă dovadă, lucruri pe care la rîndul ei le impune colaboratorilor săi.

Pornit de la piesa de teatru „Pygmalion”, de George Bernard Show, muzicalul My Fair Lady, creat în 1956, are un libret scris de Alan Jay Lerner, muzica fiind compusă de Frederick Loewe. Este povestea Elizei Doolittle, o fată dintr-o mahala londoneză pe care profesorul Henry Higgins vrea să o transforme într-o lady. Până în 1962, producția originală, având-o în rolul principal pe Julie Andrews, s-a jucat pe Brodway de 2.717 de ori, fiind numită de critici și de presă „muzicalul perfect”.

Așa a arătat și aseară, perfect, fapt sesizat de un public avizat ce a umplut sala, spectatorii ovaționînd la final prestația unor artiști ce au demonstrat calități ce îi recomadă pentru cariere de înalt nivel muzical.

Orchestra (cu dirijorul Vlad Eniu foarte exact), deși într-o formulă restrînsă, a sunat perfect, acustica sălii contribuind și ea la acuitatea sunetului. Soliștii, cu un joc scenic pe măsura calităților lor vocale, au încîntat. Nu putem trece neobservat rolul experimentatului Bogdan Cristian (Doolittle), cel care a improvizat de multe ori atunci cînd a venit vorba să caricaturizeze personajul, el reușind să smulgă zîmbete și chiar hohote de rîs la multe dintre intervențiile sale…vorbite.

Spectacolul My Fair Lady de duminică seara a fost reconfortant, o adevărată infuzie ce s-a transformat într-o stare de bine pe care toți cei prezenți au remarcat-o, la final. Merită, din plin, să vă punem la dispoziție distribuția, pentru a reține și a urmări în continuare acești artiști:

Higgins – Bogdan Neculce-Sâmpetrean
Eliza – Antonia Francesca Iacob
Doolittle – Bogdan Cristian
Pickering – Alex Suciu
Harry – Aurelian Filip
Jamie – Claudiu Chereji
D-na Pearce – Christine Razec

Pian și pregătirea muzicală – Lizbeth Tetrade
Dirijor: Vlad Eniu
Regia: Ina Hudea
Asistent de regie: Dominik Mario Iabloncic
Orchestra: Opera Group Project (fondator Alexandru Minzat)
Participă studenţi ai Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima”

Seara de ieri a încheiat cum nu se poate mai potrivit seria de trei zile pline pe Scena Urbană, zile care au mai avut în program două concerte extrem de reușite:  Rădăcini, cu Zestrea Ardealului,  muzică populară din toate zonele ţării, atât în limba română, cât şi în limbi ale conaţionalilor nostri (coordonatori Marina și Dorin Simionescu) și  Ce-am fredonat în ultimul secol- melodii celebre ale ultimilor 100 de ani- moment realizat de Armonia Music Club (coordonator Rada Stan).

Dacă adăugăm și alte momente la paleta complexă de activități ce s-au desfășurat sub egida Extra Muros, adică tururi ghidate, cursuri foto, de dans popular, trasure hunt, cursuri de kinetoterapie putem concluziona că proiectul Scenei Urbane a fost un succes și în acest an.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
1.191 citiri

Leave a Reply