Walter Kargel, seniorul alpinismului românesc, a împlinit 89 de ani!

Născut pe 27 iunie 1923, în București, Walter Kargel și-a purtat pașii prin aproape toate locurile frumoase din țară, fie ele la mare, în Deltă, sau, mai ales, la munte. A „deschis ochii” pe Măgura Codlei, atunci când avea doar doi ani, apoi a descins în Bucegi pe traseul Sinaia – Poiana Reginei, prin 1930. În 1936 descoperă Valea Albă, în 1941 coboară cu schiurile de la Vf. Omul pe Valea Cerbului pentru ca în 1943 să parcurgă solitar Valea Seacă a Caraimanului. Din 1949 se dedică total alpinismului. În 1950 participă la o școală de alpinism care s-a desfășurat la Refugiul Coștila.

S-a cățărat din plăcere, fie că a refăcut traseele altora, fie că și-a făcut propriile lui premierele, împreună cu câțiva buni prieteni; Fisura Verde, Tr. Andrei Ghițescu sau Marele Tavan din Gălbenele sunt câteva dintre punctele obligatorii din biografia sa alpină. În 1964 a ajuns în Austria, la Mooserboden, unde a fost instructor la școala vestitului alpinist Fritz Moravec – cuceritorul în premieră al vârfului Gasherbrum II (8.035 m). Apoi a colindat Tatra și Caucazul. În 1970 l-a avut ca oaspete drag pe Toni Hiebeler, autorul premierei de iarnă a Peretelui Nordic al Eigerului, pe care l-a dus în Marele Tavan pentru a-i arăta cât de frumoși sunt Carpații Românești.

În 1991 și-a luat la revedere de la mersul pe munte dar nu și de la plăcerea de a simți aerul tare al înălțimilor. Începea pentru domnia sa capitolul „Alpinism pe patru roți”. Mii de kilometri a parcurs de atunci pe șoselele care urcă prin cele mai renumite trecători din lume. Chiar și anul trecut, la 88 de ani, a condus peste 500 km prin Germania!

Când e ziua unui prieten se obișnuiește să-i spui „La Mulți Ani!” și să-i faci un cadou. Astăzi, de ziua domniei sale, noi i-am spus „La Mulți Ani!”, dar cadoul ni l-a făcut Walter Kargel, nouă, iubitorilor de munte și de alpinism. Fără o programare anterioară, volumul „Alpinism – Înălțimi, riscuri, bucurii” a ieșit de la tipar chiar azi, 27 iunie 2012. Mulțumim Walter Kargel!

PS
Cei interesați să-și procure cartea: „Walter Kargel / Alpinism – Înălțimi, riscuri, bucurii” o pot comanda la adresa de mail a redacției România pitorească: romania.pitoreasca.33@gmail.com Prețul unui exemplar este de 25 lei.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +30 (from 30 votes)
12.026 citiri

8 comments to Walter Kargel, seniorul alpinismului românesc, a împlinit 89 de ani!

 • Ana Predoiu

  Mihai,acest volum este un cadou minunat pentru Walter Kargel dar cred ca pentru acesta carte, tu te-ai bucurat cel mai mult.Imi amintesc de zilele in care erai fericit precum un copil de faptul ca se faceau pasi pentru editarea cartii dar imi amintesc si de zilele in care iti era teama de un imprevizibil care putea stopa totul.O sa spun si eu “La Multi Ani!”pentru Dl Kargel…iar pentru tine Mihai,”FELICITARI!”

 • Camelia Manea

  Bravo, echipa! Ce dar frumos pentru Walter Kargel de ziua lui! Mihai, ai putea sa ne povestesti cit de mult a asteptat aceasta carte pina sa vada lumina tiparului?

  Felicitari, Mihai, pentru devotamentul cu care slujesti cauza dreapta si sincera a alpinismului!

  Felicitari, Walter Kargel, pentru ceea ce sunteti, ca om si ca alpinist – o viata implinita intr-un cerc deplin, al satisfactiei sufletesti!

  Ma bucur ca voi fi printre primii care ating cartea aceasta. Si ca s-a scris o pagina de istorie frumoasa pentru pasionatii de munte!

 • Dacă i-aţi urat, deja, “La Mulţi Ani”, din partea echipei de iubitori ai muntelui, Ulise & Zamfir ( http://blogulise.wordpress.com/2012/06/28/zamfir-ulise/ ), adăugăm
  … Cu Multă Sănătate!

  Pentru că ştim ceva din zbaterea ta pentru ca această carte să apară, te felicităm, Mihai de Cheile Turzii, şi-ţi dorim, şi ţie, … Multă Sănătate!

 • mariadiana

  FELICITARI DIN SUFLET! SI LA MULTI ANI CU SATISACTII PENTRU WALTER KARGEL!

 • Adrian "Negru" Lancrangean

  La multi ani domnului Kargel!
  Am crescut cu cartile dansului,care se gaseau greu inainte de 1989,si care m-au ajutat enorm sa fac primii pasi in alpinism.Din reperele tehnice prezentate am invatat sa cos hamuri,bucle etc (pe care le testam apoi la tractiune, la ISIM Timisoara), iar schitele si descrierile de trasee mi-au usurat accesul in noi zone de catarat din tara.
  Acum, dupa 27 de ani de alpinism, ii doresc viata lunga cu sanatate, si-i multumesc pentru ca a fost/este un exemplu si un deschizator de drumuri.
  Mi-ar placea sa avem mai multe asemenea modele in viata, care sa fie apreciate si mediatizate, atat din punct de vedere al calitatii in alpinism cat si ca modele umane.
  Nu in ultimul rand, ii doresc multa sanatate domnului Mihai Vasile, ale carui scrieri,foarte bine documentate,mi-au fost de un real folos.

  Adrian Lancrangean,ghid montan

 • Va mulţumesc pentru cuvintele frumoase spuse la adresa domnului Walter Kargel. O să i le reproduc întocmai, cu mare plăcere lui Walter, care se află acum după mulţi, mulţi ani, din nou la Căminul Alpin din Buşteni.
  Vă mulţumesc şi pentru aprecierile la adresa textelor mele.
  La cât mai multe ture deosebite
  Mihai Vasile

 • Multumesc si eu domnului Kargel pentru ce a lasat in urma. Acum 9 ani cand m-am mutat din Timisoara in Bucuresti, masivul Bucegi imi era total necunoscut. Primul lucru care l-am facut a fost sa-mi cumpar cartea dansului “Muntii Bucegi” aparuta in editura Bel Alpin. Am dezlipit foi intregi din ea si am luat cu mine pentru a ma ghida pe trasee (de lene sa nu car toata cartea). De fiecare data insa am adus acele foi inapoi, si cartea are toate paginile in ea si acum!

 • […] a apărut această carte? Ne lămurește Mihai Vasile, în prefața […]

Leave a Reply